Доступність посилання

ТОП новини

Виконання Мінських домовленостей розгляне РНБО


Українські війська відводять важке озброєння. Системи «Ураган» перед завантаженням їх на потяг неподалік залізничної станції в Артемівську, 6 березня 2015 року
Українські війська відводять важке озброєння. Системи «Ураган» перед завантаженням їх на потяг неподалік залізничної станції в Артемівську, 6 березня 2015 року

Американські аналітики назвали чотири можливих варіанту розвитку конфлікту на Донбасі

Найближчим часом на засіданні РНБО розглянуть кроки, необхідні для виконання мінських домовленостей. Рішення про це ухвалили у вівторок на засіданні так званого Воєнного кабінету на чолі з президентом. Між тим, зі сходу надходить інформація про те, що сепаратисти створили декілька ударних формувань, а за селище Широкине поблизу Маріуполя тривають бої. Українські та західні експерти не виключають, що повномасштабні бойові дії можуть початися вже найближчим часом.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Збройні сили України виконують мінські домовленості відповідно до принципів міжнародного права і вимог ОБСЄ. Натомість проросійські сепаратисти постійно не допускають спостерігачів місії ОБСЄ до моніторингу процесу відведення озброєнь, «таким чином перетворюючи значну частину цього процесу на профанацію», заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін за результатами наради в Адміністрації президента.

Відтак найближчими днями відбудеться засідання РНБО, на якому будуть розглянуті кроки, які необхідно здійснити для виконання мінських домовленостей. Павло Клімкін наголосив, що цей процес «має відбуватися під повним контролем ОБСЄ, і кожен крок має оцінюватися міжнародним співтовариством».

Широкине потрібно як нам, так і їм – командир «Азову»

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Тим часом на Донбасі сепаратисти перегрупували свої сили та створили три ударні групи на маріупольському, донецькому та луганському напрямках. За даними координатора «Інформаційного спротиву» народного депутата Дмитра Тимчука, у складі кожної з цих груп кількадесят одиниць бронетехніки та 1,5-5 тисяч бійців.

У районі селища Широкине поблизу Маріуполя сепаратисти не припиняють обстріли позицій українських силовиків. Командир полку нацгвардії «Азов» народний депутат Андрій Білецький зазначає, що це селище є стратегічним пунктом, контроль над яким є важливим як для українських силовиків, так і для сепаратистів.

Андрій Білецький
Андрій Білецький

«Широкине потрібне як нам, так і їм. Нам для того, щоби контролювати висоти і напрямок на Новоазовськ. Їм же для того, аби повноцінно і безперешкодно наступати на Маріуполь, до чого вони явно готуються», – зауважує командир «Азову».

Експерти американської аналітичної компанії Stratfor назвали чотири можливі сценарії розвитку конфлікту на Донбасі. Американські аналітики припускають, що Росія може як продовжити просту підтримку бойовиків Донбасу, так і спробувати окупувати Лівобережну Україну. А один з вірогідних варіантів та найбільш часто обговорюваних сценаріїв – захоплення території між Кримом і Донбасом. Це дозволило б налагодити сухопутне сполучення та забезпечити окупований півострів водою з Дніпра.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG