Доступність посилання

ТОП новини

Назарбаєв балотуватиметься на президента знову


Нурсултан Назарбаєв (©Shutterstock)
Нурсултан Назарбаєв (©Shutterstock)

Кілька потенційних конкурентів Назарбаєва провалили тест на знання мови і зареєструватися кандидатами не змогли

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив про намір балотуватися на ще один президентський термін на дострокових виборах, які мають відбутися 26 квітня. Назарбаєв, який вже перебуває при владі понад 25 років, зробив оголошення про намір балотуватися, виступаючи перед делегатами правлячої партії «Нур Отан» («Світла Батьківщина»), яка висунула його кандидатом на президентських виборах.

Виступаючи перед делегатами, Нурсултан Назарбаєв сказав, що погоджується з ініціативою щодо свого висунення. «Лишень тому, що я пропоную нові і дуже важливі цілі для нашої країни», – пояснив Назарбаєв.

«Лише ті, хто має конкретні цілі для покращення життя свого народу, може брати участь у президентських виборах», – сказав Назарбаєв у виступі, що його транслювало телебачення.

74-річний колишній металург, який вчився в Дніпропетровській області України, Назарбаєв править багатою на нафту середньоазійської країною з 1989 року, коли він очолював компартію колишньої Казахської РСР.

Назарбаєв придушив будь-які спроби опозиційності, і Казахстан ніколи не проводив виборів, які б визнавалися вільними та справедливими Заходом.

Одразу після з’їзду партії «Нур Отан» Назарбаєв поїхав до Центральної виборчої комісії і склав тест на володіння державною мовою Казахстану – казахською. Це є обов’язковою вимогою до всіх кандидатів на президенство.

Ми переконалися, що Нурсултан Абішевич Назарбаєв вільно володіє державною мовою
Мурзатай Жолдасбеков

«Ми переконалися, що Нурсултан Абішевич Назарбаєв вільно володіє державною мовою», – заявив журналістам після тесту Мурзатай Жолдасбеков, який очолює мовну комісію.

Кілька інших потенційних кандидатів на президентську посаду провалили останніми днями тести на володіння казахською мовою, що не дало їм можливості офіційно зареєструватися кандидатами.

Ця вимога, а також умова, що кандидат в президенти має бути народженим на території Казахстану, була запроваджена в 1990-х роках.

Опоненти Назарбаєва кажуть, що ці вимоги були запроваджені для того, аби виключити з президентських перегонів потенційних кандидатів, народжених на території інших колишніх радянських республік, які розташовані поруч з Казахстаном і які не володіють вільно казахською мовою.

Ще двоє кандидатів офіційно склади мовний тест в останні кілька днів і опоненти влади кажуть, що їхнє висування здійснюється для того, аби створити видимість демократичного процесу під час виборів, результат яких відомий заздалегідь.

«Воля народу»

Як і під час минулих виборів, Назарбаєв ухвалює рішення про власне балотування у відповідь на волю народу, що відкидається опонентами влади. Минулого тижня Назарбаєв заявив, що, можливо, наспів час «змінити інтер’єр», таким чином не давши чіткої відповіді, чи буде він балотуватися на ще один п’ятирічний термін.

Наступні вибори за графіком мали би відбутися у 2016 році, але минулого місяця спеціальним з’їздом під головуванням самого Назарбаєва було ухвалене рішення провести вибори на рік раніше. Цей крок пояснювався потребою провести Казахстан через економічну кризу, «викликану зовнішніми факторами».

Кількома днями пізніше парламент Казахстану, де правляча «Нур Отан» має солідну більшість мандатів, підтвердив перенесення виборів на рік.

Політичні експерти кажуть, що Назарбаєв зацікавлений у дострокових виборах через непевність, викликану низькими світовими цінами на нафту і західними санкціями проти Росії, яка є ключовим торговельним партнером Казахстану.

У своєму виступі на партійному з’їзді Назарбаєв закликав бізнесменів, які мають активи за кордоном, повернути гроші до Казахстану, і заявив, що він особисто «гарантує мирне життя» тим, хто «легалізує свій тіньовий капітал».

У червні минулого року Назарбаєв підписав закон, який захищає від переслідування казахів, які повернули гроші з-за кордону до Казахстану.

«Бачите, вже більше неможливо все заховати за кордоном», – сказав Назарбаєв, вказавши на оприлюднений список власників рахунків в швейцарському відділені міжнародного фінансового гіганта HSBC.

І додав: «Там – не наша батьківщина. Ніхто нас там не чекає. Все тут».

XS
SM
MD
LG