Доступність посилання

ТОП новини

Україна може відмовитися від російського вугілля – Улида


Вадим Улида
Вадим Улида

20 % імпортного вугілля Україна завозить з Росії, але в змозі відмовитися від нього, вважає екс-заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Вадим Улида.

За його словами, для того, щоб українським електростанціям не використовувати російське вугілля, потрібно заздалегідь планувати постачання та накопичення палива.

«Я думаю, що можна взагалі відмовитися від російського вугілля, тому що інфраструктура постачання вугілля портами дозволяє приблизно 400 тисяч тонн завозити без проблем. Якщо додатково використовувати неглибоководні порти, то можна й 600-700 тисяч тон. Цього може не вистачити, якщо вугілля постачати зимою, коли його споживання зростає. Але якщо спланувати його накопичення за літні місяці, то цього може бути повністю достатньо для того, щоб хаотично не шукати вугілля, як це робиться зараз, аби перебитися», – зазначив Улида.

За його словами, при впроваджені заходів із енергозбереження Україна може значно скоротити споживання палива, але не зможе повністю відмовитися від вугілля антрацитової групи.

Питання лише в тому, звідки його завозити з контрольованого сепаратистами Донбасу або з-за кордону, зазначив Улида.

«Це питання більш політичне. Це питання, чи підтримуємо ми сепаратизм. Але то є територія України, і були дуже тісні взаємозв’язки і технологічні, і економічні. Має бути єдиний системний підхід, де енергетика буде елементом цього підходу», – вважає Улида.

10 березня прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України повідомила, що впродовж останніх 9 днів до України імпортували 91,6 тисяч тонн вугілля марки А, з них 64,5 тисяч тонн – вугілля з Південно-Африканської Республіки. Решта вугілля – російське.

Значна частина українських шахт нині перебувають на підконтрольній сепаратистам території. Ці шахти видобувають вугілля антрацитової групи, на якій працює значна частина українських ТЕС. Щоб компенсувати брак палива, Україна імпортує вугілля.

XS
SM
MD
LG