Доступність посилання

ТОП новини

Маневри бойовиків і військових Росії замість відведення озброєнь?


Артилерія бойовиків у Донецьку. 7 березня 2015 року
Артилерія бойовиків у Донецьку. 7 березня 2015 року

Російських військових на Донбасі вполовину більше, ніж проросійських сепаратистів – британські дослідники

Українські силовики провели 4 етапи відведення важкої зброї, але не будуть повністю «оголяти передову», оскільки супротивник лише імітує виконання мирних домовленостей. Про це заявляють у штабі АТО. Натомість речники сепаратистів кажуть про безпідставність таких закидів і попереджають, що таким чином ставиться під загрозу виконання мирних домовленостей. Між тим, українська розвідка та британські дослідники навели нові дані про діяльність на Донбасі російських кадрових військових та їхню участь в агресії проти України.

Збройні сили України та інші військові формування повністю продемонстрували спостерігачам ОБСЄ та журналістам процес відведення важкої техніки. Натомість проросійські сепаратисти не надали міжнародним спостерігачам можливості отримати вичерпну інформацію про відведення важких озброєнь.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Для представників місії ОБСЄ і для російських журналістів вони зробили показове нібито відведення техніки, а насправді вона була передислокована на іншу ділянку лінії зіткнення. Хоча наші розвідники фіксували відведення важких озброєнь, але вони відводилися не на таку відстань, як було вказано в мінських домовленостях, а трохи вглиб, щоб не було видно візуально, що вона там знаходиться», – каже речник штабу АТО Андрій Лисенко.

З огляду на це, повністю відводити всі озброєння українська сторона не буде, а залишить на передньому краї важке піхотне озброєння. Адже, як наголошує речник штабу АТО, «було б неправильно і злочинно залишити наших бійців взагалі без прикриття».

Штабом сепаратистів керує кадровий російський генерал – СБУ

Натомість речник так званого «міністерства оборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурін заявляє, що такі заяви можуть призвести до зриву мирного процесу. Він пообіцяв, що спостерігачам ОБСЄ нададуть можливість пересвідчитися у відводі важкої техніки.

«Українська сторона, не зважаючи на гучні обвинувачення на нашу адресу, усіма силами намагається зашкодити чи блокувати діяльність місії ОБСЄ в підконтрольних районах, де спостерігається явне порушення Києвом мінських домовленостей… Ми вкотре підтверджуємо нашу прихильність миру і готові на першу вимогу забезпечити роботу місії ОБСЄ в районах прилеглих до лінії зіткнення», – каже Едуард Басурін.

Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

Між тим, українська розвідка встановила, що діями сепаратистів у Донецьку командує російський кадровий військовий. За даними СБУ, штаб сепаратистів очолює генерал-майор російської армії Олексій Завізьон із позивним «Алагір». Як написав на своїй сторінці у мережі Facebook радник голови СБУ Маркіян Лубківський, встановлено, що генерал-танкіст Завізьон перебуває у Донецьку з січня 2015 року і здійснює загальне командування незаконними збройними формуваннями та кадровими російськими військовими. Можливо, саме на заміну йому в Україну прибув інший російський кадровий військовий – генерал-майор Андрій Гурулєв.

Російська армія воює на Донбасі з липня 2014-го – британське дослідження

За даними британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень, російські війська воюють на Сході України із 14 липня минулого року, коли на українську територію зайшли шість російських військових з’єднань. А станом на лютий цього року, стверджують дослідники, в Україні перебувало вже 55 військових одиниць загальною чисельністю близько 9 тисяч військових. Причому в березні кількість російських військових зросла ще на 1,5-2 тисячі, йдеться у звіті Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень.

Кількість проросійських бойовиків, стверджують британські дослідники, налічує приблизно половину від кількості російських регулярних військ.

Як про це раніше казали й американські експерти, британські також припускають, що ці сили найближчим часом можуть вдатися до нового наступу на українські позиції. В обох прогнозах найімовірнішим напрямком головного удару називається Маріуполь.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG