Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваний у вбивстві Нємцова відкликав зізнання


Заур Дадаєв у Басманному суді. Москва, 8 березня 2015 року
Заур Дадаєв у Басманному суді. Москва, 8 березня 2015 року

«Є підстави, які спонукають нас думати, що Заур Дадаєв зізнався через тортури» – російський правозахисник

Головний підозрюваний у вбивстві російського опозиційного політика Бориса Нємцова, за повідомленнями, відкликав своє зізнання, сказавши, що зробив його під примусом. А один із правозахисників заявив про існування ознак застосування тортур до підозрюваного.

Російська газета «Московский комсомолец» процитувала колишнього чеченського поліцейського Заура Дадаєва, який сказав, що зізнався у вбивстві Нємцова через обіцянку правоохоронних органів випустити його колишнього приятеля, якого утримували разом із ним за ґратами.

Дадаєв також припустив, що його вбили б у разі не зізнання в убивстві Нємцова. Російського опозиціонера було застрелено поблизу Кремля 27 лютого, що було вбивством одного з найбільших опонентів російського президента Володимира Путіна за останні роки.

Вони все кричали: чи ти вбив Нємцова? Я відповів, що ні
Заур Дадаєв

«Вони все кричали: чи ти вбив Нємцова? Я відповів, що ні», – цитує Дадаєва «Московский комсомолец».

Дадаєв, який донедавна був заступником командира підрозділу Міністерства внутрішніх справ у Чечні, був заарештований разом із колишнім підлеглим Русланом Юсуповим.

Я подумав: я його врятую і вони доставлять мене до Москви живим
Заур Дадаєв

«Вони сказали, що якщо я зізнаюсь, то вони його випустять. Я погодився. Я подумав: я його врятую і вони доставлять мене до Москви живим», – цитує Дадаєва газета.

Часопис зазначив, що його кореспондент відвідав Дадаєва та двох інших підозрюваних разом із членами громадської комісії, яка вивчає умови, в яких утримують заарештованих.

Одна інформагенція процитувала Андрія Бабушкіна, який є членом президентської Ради з прав людини, і який також відвідав Дадаєва. Він сказав, що «є підстави, які спонукають нас думати, що Заур Дадаєв зізнався через тортури».

Бабушкін додав, що бачив «чисельні поранення» на тілі Дадаєва.

Інша агенція новин цитує Бабушкіна, який сказав, що Дадаєв «піддавався тортурам тими, хто його затримав», а потім його доправили до федерального Слідчого комітету, де з нього вибили зізнання.

«Північнокавказький слід»

Дадаєв є одним з двох підозрюваних, яких звинувачують у вбивстві Нємцова. Ще троє інших підозрюваних також із Чечні або сусідньої з нею Інгушетії і їх також затримано, але офіційно звинувачення їм не висунуті.

Під час попередніх слухань у Москві 8 березня суддя сказав, що Дадаєв зізнався в причетності до вбивства Нємцова, але сам Дадаєв не визнав себе винним під час судового засідання.

Слідчий комітет повідомив 28 лютого, що один із можливих мотивів вбивства Нємцова могло бути невдоволення його позицією щодо нападу ісламістів на редакцію французького часопису Charlie Hebdo, французького сатиричного журналу, який публікував карикатури на пророка Магомета.

Рамазан Кадиров
Рамазан Кадиров

Лідер Чечні Рамазан Кадиров, якого активно підтримує Кремль, захистив Дадаєва в своєму дописі в Instagram 8 березня, назвавши його «справжнім патріотом» і глибоко віруючим мусульманином, який був шокований карикатурами на пророка.

Адвокати, рідні та друзі Нємцова сказали, що не вірять у версію злоби через карикатури Charlie Hebdo чи позицією Нємцова, і що це, мовляв, стало причиною вбивства, а декілька опозиційно налаштованих до Кремля політиків поклали провину на Путіна та його уряд.

Путін та Кремль заперечують будь-яку причетність, назвавши вбивство Нємцова «провокацією» і що ті, хто його здійснив, нібито хотіли очорнити репутацію російського керівника та уряду.

«Били і піддали тортурам»

Дадаєв сказав, що не скаржиться на умови утримання у в’язниці «Лєфортово» у Москві. Але, як написав «Московский комсомолец», показав відвідувачам синці від наручників та кайданів і сказав, що протягом перших двох днів після затримання його тримали з мішком на голові.

Інших двох підозрюваних, за даними газети, братів Шагіла та Анзора Губашевих, піддали знущанням на Північному Кавказі, перед тим, як доправити до Москви.

Шагіл Губашев сказав, що правоохоронці не назвали себе, але «били мене і піддали тортурам» і «били мого брата».

Він додав, що від нього вимагали зізнання у вбивстві Нємцова.

«Ми невинні», – сказав Губашев, який разом із братом є родичами Дадаєва.

Слідчий комітет повідомив 11 березня, що Бабушкін та ще один журналіст, який його супроводжував лише для того, аби подивитися на умови утримання заарештованих, порушили закон, опублікувавши статтю про Дадаєва.

«Такі дії можуть кваліфікуватися як втручання у перебіг слідства», – йдеться у заяві Слідчого комітету, який тепер збирається допитати журналіста.

При цьому Слідчий комітет Росії не підтвердив і не заперечив інформацію Бабушкіна про незаконне поводження з затриманим Дадаєвим.


На цю ж тему:

09.03.2015
Вбивство Нємцова. Замовників убивства вигороджують – експерти

«Упродовж багатьох років демонізували чеченців. Сьогодні до цього додали ще українців» – Закаєв далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG