Доступність посилання

ТОП новини

Ціна російського газу для України має бути нижчою 270 доларів – Демчишин


Ціна російського газу для України має бути нижчою 270 доларів за тисячу кубів, заявив український міністр енергетики Володимир Демчишин.

«Ціна на спотовому ринку наразі нижча 270 доларів за тисячу кубометрів, тому ми очікуємо, що ціна, яка обговорюватиметься, буде суттєво нижче цього рівня», – сказав Демчишин у понеділок, 11 березня, під час прес-конференції у Києві.

Він не назвав точної ціни, на якій Україна наполягатиме під час тристоронніх переговорів у форматі Київ-Москва Брюссель, але зазначив, що вона має бути нижчою 270 доларів.

За словами Демчишина, чергова тристороння зустріч щодо поставок газу в Україну і його транзиту до ЄС у весняно-літній період запланована на 20 березня у Брюсселі. За даними ж голови Міненерго Росії Олександра Новака, Єврокомісія запропонувала цю дату, але вона поки не узгоджена.

У першому кварталі2015 року ціна російського газу для України становить 329 доларів за тисячу кубів.

10 березня президент України Петро Порошенко повідомив, що українська сторона розраховує закуповувати газ на спотовому ринку по 245 доларів.

Україна, Росія та ЄС восени минулого року уклали так званий «зимовий пакет» про умови постачання російського газу до України на зимовий період, до квітня нинішнього року. Цю тимчасову домовленість уклали після тривалих суперечок щодо цін та умов постачання газу.

Україна від минулого року закуповує газ у Росії на умовах передоплати.

XS
SM
MD
LG