Доступність посилання

ТОП новини

«Весь час кричали: «Ти вбив Нємцова?». Я відповідав, що ні» – Дадаєв


Заур Дадаєв
Заур Дадаєв

Слідчий комітет Росії хоче покарати правозахисників, яким Заур Дадаєв розповів про свою непричетність до смерті Бориса Нємцова

Обвинувачений у вбивстві Бориса Нємцова колишній чеченський поліцейський Заур Дадаєв відмовився від свідчень – про це повідомляють правозахисники та журналісти, які відвідали його в СІЗО «Лефортово». На зізнавальні свідчення посилалася суддя Басманного суду під час обрання Дадаєву запобіжного заходу у вигляді арешту. Слідчий комітет Росії у відповідь погрожує порушенням кримінальних справ за статтею «перешкоджання об’єктивному розслідуванню справи» щодо членів Громадської спостережної комісії, які побували у Заура Дадаєва – на думку слідчих, правозахисники не мали права запитувати обвинуваченого ні про що, окрім умов його утримання в слідчому ізоляторі.

Членам Громадської спостережної комісії та президентської Ради з прав людини, які відвідали Заура Дадаєва в СІЗО «Лефортово», обвинувачений розповів, що два дні провів у наручниках, кайданах на ногах і з пакетом на голові, чекаючи суду, щоб заявити про свою невинність.

Весь час кричали: «Ти вбив Нємцова?». Я відповідав, що ні...
Заур Дадаєв

«Дві доби так провів... з пакетом на голові... Весь час кричали: «Ти вбив Нємцова?». Я відповідав, що ні... Я 11 років боровся зі злочинцями, захищав інтереси Росії, а мені не дають слова, бо я не встиг вивчити якийсь КПК? Де справедливість?» – цитує слова Дадаєва газета «Московський комсомолець», кореспондент якої Єва Меркачова (за сумісництвом член Громадської спостережної комісії Москви) разом з іншими правозахисниками спілкувалася з Зауром Дадаєвим.

Єва Меркачова
Єва Меркачова

Звинувачення з боку Слідчого комітету Росії Меркачова вважає абсурдними: «Усі звинувачення, висунуті Слідчим комітетом, і я, і Андрій Бабушкін вважаємо абсурдними, надуманими і націленими на те, щоб паралізувати роботу правозахисників з метою виключення нашого допуску до затриманих. Якщо не буде здійснюватися громадський контроль, ми можемо собі уявити, яким пишним цвітом розквітнуть тортури і найжахливіші речі, які відбуваються. Думаю, що Слідчий комітет хоче зараз домогтися, щоб нас не пускали до затриманих, щоб вони не могли сказати нам нічого зайвого або поскаржитися. Ми не втручалися в хід розслідування».

У кожній камері, де ми були, фіксувалися на відео всі наші запитання. Все, що ми запитували, входить і підпадає під поняття «громадського контролю»
Єва Меркачова

Меркачова також розповіла: «Жодного питання, що стосується слідства, ми не ставили. Щодо цього у нас, по-перше, є свідки, по-друге, є відеореєстратор, записи якого, я сподіваюся, збереглися. У кожній камері, де ми були, фіксувалися на відео всі наші запитання. Все, що ми запитували, входить і підпадає під поняття «громадського контролю». Все, про що ми запитували, стосувалося порушень прав людини. Чи годували людину, чи били людину, чи тиснули на людину, чи надали їй право дзвінка, чи надали їй адвоката. Ми не ставили питання: чи вбивав ти, де ти був на момент вбивства? Жодного подібного питання нам навіть на думку не могло прийти поставити».

На тілі у Дадаєва помітні численні тілесні ушкодження. Із 5 по 7 березня (день доставки до ізолятора тимчасового утримання) не годували, 3-4 рази давали ковток води
Андрій Бабушкін

На сайті президентської Ради з прав людини опублікований звіт члена Ради Андрія Бабушкіна про відвідування правозахисниками СІЗО «Лефортово»: «Дадаєв Заур Шаріпович повідомив, що в СІЗО до нього ставляться добре. Його викрали 5 березня, коли він і брат прибули з Дагестану на територію Інгушетії. На тілі у Дадаєва помітні численні тілесні ушкодження. Із 5 по 7 березня (день доставки до ізолятора тимчасового утримання) не годували, 3-4 рази давали ковток води. Зателефонувати після затримання не дали. Під час затримання звинувачення не пред’явили. Після того як його доставили в суд для обрання запобіжного заходу, маску більше не одягали. Йому обіцяли відпустити його колишнього підлеглого і товариша Юсупова, якщо він зізнається в скоєнні вбивства Б. Є. Нємцова.

Від адвоката, найнятого батьками, він не відмовлявся і не відмовляється, про те, що батьки запросили для нього адвоката, вперше почув від нас
Андрій Бабушкін

Дадаєв є кавалером ордена Мужності; служив на посаді першого заступника командира батальйону «Північ». Від адвоката, найнятого батьками, він не відмовлявся і не відмовляється, про те, що батьки запросили для нього адвоката, вперше почув від нас. Слідством був запрошений адвокат Герасимов І. Н., який підписав документи до того, як почалися процесуальні дії. Дадаєв сподівався сказати про ці порушення в суді, однак суддя Мушнікова Н. В. сказати йому нічого не дала і пішла до нарадчої кімнати. Під час затримання разом з ним був Юсупов Рустам, який потім зник. У зв’язку з цим до ФСБ Росії направлено запит про місцезнаходження Юсупова Рустама».


Співробітники СІЗО «Лефортово», як пише «Московський комсомолець», намагалися перешкодити членам Громадської спостережної комісії ставити Дадаєву запитання, які, на їхню думку, не стосуються умов його утримання в ізоляторі.

Вдень у середу стало відомо, що проти Єви Меркачової та Андрія Бабушкіна може бути порушено кримінальну справу за статтею «Перешкоджання здійсненню правосуддя і виробництву попереднього розслідування». Про це повідомляється на сайті Слідчого комітету Росії: «Відвідування членами Громадської спостережної комісії міста Москви Заура Дадаєва, заарештованого у кримінальній справі про вбивство Бориса Нємцова, було організовано виключно для з’ясування умов його утримання. Члени цієї комісії, серед яких були Єва Меркачова і Андрій Бабушкін, не будучи учасниками кримінального процесу, стали цікавитися матеріалами кримінальної справи, таким чином, порушивши не тільки встановлені правила, а й закон. Подібні дії можуть бути розцінені як втручання в діяльність слідчого з метою перешкоджання всебічному, повному і об’єктивному розслідуванню справи, тобто за ч. 2 ст. 294 КК Росії цим діям буде дана відповідна процесуальна оцінка. Єва Меркачева і Андрій Бабушкін найближчим часом будуть викликані на допити, з ними будуть проведені інші слідчі дії, спрямовані в тому числі на з’ясування всіх мотивів, якими вони керувалися, докладно цікавлячись обставинами кримінальної справи і публікуючи їх у ЗМІ. Якщо від обвинувачених надійдуть заяви про застосування до них насильства, то слідство ретельно перевірить їхні доводи».

Володимир Осєчкін
Володимир Осєчкін

Інформація про те, що до затриманих Дадаєва і Губашева застосовувалися тортури, надійшла з декількох джерел на гарячу лінію «Гулагу.нет». Про це розповів керівник проекту, правозахисник Володимир Осєчкін.

Всі як один говорили про те, що їх били, примушували дати свідчення
Володимир Осєчкін

– Гаряча лінія «Гулагу.нет» працює вже понад три роки, у нас діє федеральний телефон, всі дзвінки з будь-якого регіону здійснюються безкоштовно, і практично кожного дня на нього надходять повідомлення про тортури і побиття ув’язнених фактично з усієї території Росії. В цьому випадку надійшло кілька сигналів про порушення прав під час затримання та їх етапування до СІЗО «Лефортово». Ми передали цю інформацію до Громадської спостережної комісії Москви, і заступник її голови Єва Меркачова (вона також є координатором «Гулагу.нет»), і Андрій Бабушкін (керівник постійної комісії зі сприяння ГСК при президентській Раді з прав людини) вважали важливим і необхідним відвідати заарештованих Губашевих і Дадаєва. Вчора їх відвідали, вони утримуються в різних камерах, не мають можливості між собою спілкуватися і звіряти свої свідчення та скарги. При цьому всі як один говорили про те, що їх били, примушували дати свідчення. І тут дійсно вбачається як мінімум підстава для проведення перевірки за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 302 КК і ч. 3 ст. 286 КК – це примус до дачі показань із застосуванням тортур і перевищення посадових повноважень із застосуванням насильства. Як тільки ми отримали цю інформацію від членів ГСК Москви, відразу направили відповідну інформацію у вигляді заяви директору ФСВП, генеральному прокурору і голові Слідчого комітету. Сьогодні зранку ми звернулися також до президентської Ради з прав людини і до Громадської палати Росії з тим, щоб вони взяли ситуацію під контроль і домоглися проведення ретельної перевірки.

– Можете уточнити, звідки саме надійшла інформація про тортури Дадаєва і Губашевих?

– На жаль, я не можу відправити у публічний доступ цю інформацію, ми захищаємо заявників та розкриваємо їхні дані тільки за судовим запитом.

– На які конкретно тортури скаржаться затримані?

– Усі троє заарештованих розповіли, що їх били під час затримання і після цього протягом півтора днів. На їхніх руках і ногах помітні характерні сліди від нанесення ударів – гематоми, синці, які необхідно фіксувати і перевіряти. Також на ногах є сліди від наручників – так званих «пут» для ніг. Заарештовані розповідали, що їх більше доби тримали в наручниках і в цих кайданах. Це теж, на нашу думку, є грубим порушенням. Також заарештовані повідомили, що їм не надавали можливість зателефонувати родичам, щоб просити надати їм адвоката. Фактично цілий набір процесуальних порушень прав слідчо-заарештованих на захист.

– Хто затримував Дадаєва і Губашевих?

– Усі троє заперечували причетність до цього співробітників ФСБ, вони розповідали, що спочатку їх затримували і утримували протягом півтора днів до передачі співробітникам ФСБ якісь люди, які один одного називали Петрович і Міхалич, і з їхніх розмов вони зрозуміли, що це співробітники Держнаркоконтролю.

– Зараз затримані утримуються в СІЗО «Лефортово». Там вони в безпеці?

– Так, ми вважаємо, що в «Лефортово» вони знаходяться в безпеці. Сюди є доступ членів комісії, і сам СІЗО «Лефортово» фактично працює в рамках закону. І всі троє слідчо-заарештованих пояснили членам комісії, що нарешті вони себе тут почувають у безпеці і саме тому вони готові давати достовірні свідчення слідству про обставини в момент їхнього затримання та перед цим.


У вівторок заступник командувача Внутрішніми військами МВС Росії Ігор Грудних заявив, що Заур Дадаєв – заступник командира чеченського батальйону «Північ» – звільнений з 28 лютого, а з 27 січня перебував у відпустці. У справі про вбивство Нємцова звинувачуються ще дві людини: Хамзад Бахаєв і Тамерлан Ескерханов.

У вівторок голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексєєва висловила сумнів у тому, що замовників вбивства Бориса Нємцова знайдуть. На її думку, це могли бути люди, пов’язані з російськими владними структурами, а не ісламісти.

Скільки б не заарештовували чеченців, я буду чекати, коли нам назвуть замовника, але сумніваюся, що дочекаюся
Людмила Алексєєва

«Принципово важливо дізнатися, хто замовник. Скільки б не заарештовували чеченців, я буду чекати, коли нам назвуть замовника, але сумніваюся, що дочекаюся. Так само як з Політковською, як і зі Старовойтовою – замовників убивства не назвуть», – заявила Алексєєва « Інтерфаксу».

Агентство «Росбалт» з посиланням на анонімне джерело в правоохоронних органах повідомило у вівторок, що за версією слідства у вбивства Нємцова не було замовника. «Нова газета» у редакційній статті спростовує це. За даними видання, вбивство Нємцова замовив «впливовий чеченський силовик» на ім’я Руслан. Опозиціонер Олексій Навальний зробив припущення, що йдеться про майора Руслана Геремеєва. Його дядько, Сулейман Геремеєв, є членом Ради Федерації від Чеченської Республіки.


Шеф-редактор «Нової газети» Сергій Соколов так само розповів Радіо Свобода, що, за його даними, організатором вбивства Нємцова не є Заур Дадаєв. Один із соратників Нємцова, лідер партії «Демократичний вибір» Володимир Мілов в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що як і раніше вважає організаторами злочину російські спецслужби. Мілов допустив при цьому, що заарештовані у справі про вбивство дійсно були причетні до нього.

Борис Нємцов був застрелений в Москві, на Великому Москворецькому мосту 27 лютого пізно ввечері. У перших числах березня в Чечні та Інгушетії були затримані підозрювані у вбивстві, двом з них висунуто звинувачення. За версією президента Чечні Рамзана Кадирова і за однією з версій Слідчого комітету, вбивство політика могло бути пов’язане з його висловлюваннями на адресу мусульман, зокрема, після трагедії в редакції французького журналу «Шарлі Ебдо». Друзі та колишні колеги Нємцова ставлять цей мотив під сумнів, відзначаючи, що висловлювання Нємцова були нейтральними. Сумніви в цій версії підтверджуються інформацією журналістів телеканалу «РЕН-ТВ», які стверджують, що вбивці почали стежити за Нємцовим ще до нападу на «Шарлі Ебдо».

Люди продовжують нести квіти до місця вбивства Бориса Нємцова. Москва, 9 березня 2015 року
Люди продовжують нести квіти до місця вбивства Бориса Нємцова. Москва, 9 березня 2015 року

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода


На цю ж тему:

11.03.2015
Підозрюваний у вбивстві Нємцова відкликав зізнання

«Є підстави, які спонукають нас думати, що Заур Дадаєв зізнався через тортури» – російський правозахисник далі
09.03.2015
Вбивство Нємцова. Замовників убивства вигороджують – експерти

«Упродовж багатьох років демонізували чеченців. Сьогодні до цього додали ще українців» – Закаєв далі
  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG