Доступність посилання

ТОП новини

Хто друзі, а хто недруги України у Європейському союзі?


Порошенко назвав Швецію «найсильнішим адвокатом України в ЄС»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Порошенко назвав Швецію «найсильнішим адвокатом України в ЄС»

Називаючи Швецію найсильнішим адвокатом України в ЄС, Порошенко «трохи погарячкував чи проявив дипломатичність» – політолог

Київ – Рада міністрів МВФ схвалила очікуваний кредит для України у розмірі 17,5 мільярдів доларів. Водночас, Швеція надає Україні позику у 175 мільйонів доларів та частину відсотків згодна виплатити сама. Із вдячністю за цю допомогу президент Петро Порошенко назвав Швецію найсильнішим адвокатом України в Європейському союзі. Утім експерти не згодні з главою держави: Литва та Польща значно активніше відстоюють українські інтереси.

На зустрічі з прем’єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Льовеном президент Петро Порошенко нагадав про спільну історію двох народів. Він згадав, що Україна та Швеція ведуть спільну боротьбу ще «з часів гетьмана Мазепи та Карла XII».

«Надзвичайно важливо, що Швеція є найбільш твердим, найбільш сильним адвокатом української позиції в Європейському союзі. І я як президент України і весь український народ дуже вдячні вам за цю тверду позицію», – наголосив президент.

Україна отримає від Швеції 100 мільйонів доларів безвідсоткового кредиту – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

За словами Порошенка, Швеція серед перших ініціювала Східне партнерство у 2008 році – політику зближення ЄС із країнами Східної Європи. Наразі ж, активно підтримує ідею членства України в Євросоюзі. Таким чином, резюмує президент, рішення Швеції надати Києву позику на 175 мільйонів доларів упродовж 7 років лише підтверджує надійність відносин двох держав. Особливо цінно для української економіки, додає Порошенко, що сплату відсотків за 100 мільйонну позику Швеція бере на себе.

Прем’єр-міністр Швеції: потрібно допомогти Україні вижити економічно

У відповідь на вдячність Порошенка прем’єр-міністр Швеції Стефан Льовен зауважив, що його держава повинні і буде надалі підтримувати Україну, адже важливо «підтримувати надію на зміни в Україні»:
«І дуже важливо, що Україна мусить себе захищати, зберегти кордони та єдність держави. Утім потрібно чітко розуміти, що потрібно допомогти Україні вижити і економічно», – зауважив прем’єр Швеції.

Найнадійніші друзі України – Литва та Польща – експерт

Називаючи Швецію найсильнішим адвокатом України в ЄС, Порошенко «трохи погарячкував чи проявив дипломатичність», вважає політолог-міжнародник Геннадій Друзенко. Експерт не має сумнівів: найближчий друг та партнер України в Євросоюзі – Литва.

«Просто через те, що це невеличка країна – її не так чутно як Польщу і Швецію. Але після Литви іде Польща. Із цими країнами у нас спільне минуле, спільні геостратегічні інтереси, спільні ментальні установки багато в чому», – пояснює політолог.

Натомість Швеція, додає Друзенко, була другом №1 для України за часі Карла Більдта, що з 2006 до 2014 року був міністром закордонних справ Швеції. Водночас, слід брати до розрахунку, каже політолог, що Швеція із Україною не пов’язані спільними інтересами та історичним минулим так, як із країнами Балтії. Резюмуючи, Друзенко каже: протекція, яку Україна відчувала від Швеції у 2000-х роках більше базувалась на симпатіях Карла Більдта до офіційного Києва, аніж на стратегії зовнішньої політики Швеції як такої.

Греція та Кіпр – лідери антисимпатій щодо України – експерт

Серед прогнозованих антидрузів України, каже політолог – держави із проросійською політикою. Зокрема, Кіпр, із яким Росія наприкінці лютого підписала меморандум про співробітництво у військово-морській галузі. Не толерує Україну у європейському вимірі і Греція, додає Друзенко. Особливо посилились ці настрої з призначенням нього уряду, який має антиєвропейські настрої.

Також слід бути обережними з Угорщиною, що на думку експерта, «грає на контрбалансах Брюсселя та Москви». Чехія – особливий випадок, каже політолог, адже ця держава має проросійського президента та проукраїнський уряд. В окремому переліку країни, для яких Україна «традиційно далека»: Іспанія, Португалія, Італія, що більше переймаються проблемами держав Середземномор’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG