Доступність посилання

ТОП новини

Примус до єдності призведе в Росії лише до опору, бунту та виходу зі складу держави – експерт


Президент Росії Володимир Путін і патріарх Російської православної церкви Кирило, 8 грудня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін і патріарх Російської православної церкви Кирило, 8 грудня 2014 року

«Той спосіб інтеграції російської нації, який намагаються насадити такі люди, як патріарх Кирило, призведе до того, що розвалиться російська держава» – Пол Ґобл

Перетворити третину неросійського населення Росії на етнічних росіян неможливо, тому спроба уніфікації росіян, перетворення їх на якусь нову подобу «радянських людей» за рецептами Радянського Союзу призведе до тих самих мізерних результатів, попереджає вашингтонський експерт Пол Ґобл, автор блогу «Вікно до Євразії» та колишній багатолітній аналітик Радіо Свобода, який спеціалізувався на національних питаннях у Радянському Союзі. А нашу розмову ми розпочали із запитання, чи не дивує його те, серед сепаратистів на Донбасі воюють не лише росіяни за паспортом, але й представники інших народів Росії, яких самі ж росіяни до свого «русского міра» навіть не відносять. Що вони роблять на цій війні?

Пол Ґобл
Пол Ґобл

​– Гадаю, потрібно чітко усвідомлювати, що серед бойовиків на Донбасі є велика група чеченців, ймовірно, кількасот осіб. Щодо інших неросіян, то їхня кількість відносно невелика. Це не є якийсь масовий феномен. Сама їхня поява там мене не дивує. Гадаю, що для цього є декілька причин. Деякі, ймовірно, намагаються отримати прихильність російської влади, когось залякали, ще одна категорія – це люди, для яких це єдина робота, за яку їм хтось готовий заплатити гроші. А ще одна категорія, як я це бачу, намагається отримати військовий досвід для того, щоб використати його вдома, але вже не під контролем чи з дозволу Москви. Так само, як і етнічні росіяни, які прибули на Донбас, щоб навчитися воювати, і потім використовувати його в своєму «антимайданному» русі в Росії.

– Деякі українські аналітики пояснюють участь неросіян у конфлікті за встановлення «русского міра» тією національною політикою, яку проводив Радянський Союз, а потім, та і перед тим, російська держава. Вона полягала у «русифікації» неросіян, позбавленні їх можливості вивчати національну мову, літературу, культуру, сповідувати свою релігію. А потім, втративши повагу до себе, ці люди, які так і не ставали росіянами, часто навіть просто через расові відмінності, не знаходили собі місця в російському суспільстві. А зараз їх легко використати в якості гарматного м’яса. Ви погоджуєтеся з такими аргументами?

– Гадаю, що це – лише частина історії, але не вся. Бо дегенерація, зменшення вартості людського життя торкнулося кожного в Російській Федерації, і росіян, і не росіян. З деякими народами вдалося провести політику «манкуртизації», змусити їх забути свою культуру. Але є і інші, які, навпаки, усвідомлюють себе частиною власної культури більше, ніж коли-небудь раніше. Наприклад, чеченці, які воюють в Україні, роблять це в рамках свого розуміння того, що означає бути чеченцем у Чечні, якою керує Рамзан Кадиров.

– Наприкінці минулого року Російська православна церква вирішила підтримати державу в процесі націєтворення в Росії і запропонувала свою візію, «Декларацію російської ідентичності». Це – документ, який показує, якою внутрішньо суперечливою є обрана Росією модель. Адже, з одного боку, там ідеться про те, що російський народ включає всі етноси, що населяють Росію, а з іншого, від тих, хто хоче називатися росіянином, вимагають не лише знання російської мови, але і відмови зв’язку зі своєю «національною групою». А вже у наступному абзаці говориться про те, що «кожен росіянин має визнавати православне християнство основою своєї національної культури». Тобто все культурне національне різноманіття в Росії намагаються уніфікувати до якогось одного зразка. Чому, на відміну від України і західних країн, різноманітність в Росії сприймають як загрозу?

Визнання різноманітності, плюралізму є першим кроком до таких явищ, як компроміс, представництво різних точок зору, коли уряд уже не може робити все, що він хоче

– Різноманітність та плюралізм є основою західної цивілізації, тієї цивілізації, до якої Україна хоче належати, і чим ми в Європі та Північній Америці дуже пишаємося. Російські керівники, такі як президент Володимир Путін та патріарх Кирило, проти цього, бо визнання різноманітності, плюралізму є першим кроком до таких явищ, як компроміс, представництво різних точок зору, коли уряд уже не може робити все, що він хоче, та ігнорувати думку населення.

Гадаю, що той спосіб інтеграції російської нації, який намагаються насадити такі люди, як патріарх Кирило, призведе до того, що розвалиться російська держава

Гадаю, що той спосіб інтеграції російської нації, який намагаються насадити такі люди, як патріарх Кирило, призведе до того, що розвалиться російська держава. Чим більше вони наполягатимуть на тому, що Росія – це етнічне поняття, держава етнічних росіян, для яких російська мова є рідна, а самі вони є вірними Російської православної церкви, тим більше представники неросійських народів будуть обурені своїм другорядним, чи третьорядним, статусом. Наслідком цього обурення буде бажання покинути Російську Федерацію, що призведе до її розпаду.

Бажання єдності призведе до того, що вони намагаються попередити: опір, бунт та вихід зі складу держави

Протягом всього пострадянського періоду, за винятком короткого часу за президента Бориса Єльцина, російське керівництво не було прихильником плюралізму та змагальної демократії, бо вони її бояться. І тому що вони її бояться, бажання єдності призведе до того, що вони намагаються попередити: опір, бунт та вихід зі складу держави.

– На Вашу думку, це неправильні висновки з розпаду Радянського Союзу, який розломився по національних лініях розподілу?

– Гадаю, що Путін і люди навколо нього абсолютно не зрозуміли причини розвалу Радянського Союзу, а з іншого боку, зрозуміли його аж надто добре. Тоді, 25 років тому, для багатьох людей було очевидно, що «ліберальний Радянський Союз» є явне протиріччя. Адже, будучи ієрархічною імперією, він міг існувати лише за умови вживання екстремального насильства, тотального стеження і прицільної роботи таємної поліції.

Наслідком – і цього Володимир Путін не розуміє – є те, що, відтворюючи Радянський Союз, він відновлює багато з тих самих проблем, які розвалили СРСР

Володимир Путін би хотів повернутися саме до цього світу, і намагається перезапустити якусь нову версію «СССР-2», але наслідком – і цього Володимир Путін не розуміє – є те, що, відтворюючи Радянський Союз, він відновлює багато з тих самих проблем, які розвалили СРСР.

Жодні з методів, які застосовує Володимир Путін, не зможуть перетворити третину населення Росії на етнічних росіян, яких будуть сприймати як таких всі інші етнічні росіяни. Навіть якщо вони будуть говорити по-російськи, вони інакше виглядатимуть і матимуть іншу культуру.

Справжні виклики імперській системі створюють не ті люди, які говорять лише своєю мовою, а ті, хто вивчив мову імперії і з її допомогою розвалив імперію

А крім того, варто нагадати, що справжні виклики імперській системі створюють не ті люди, які говорять лише своєю мовою і знають лише власну культуру, а ті, хто вивчив мову імперії і з її допомогою розвалив імперію. Наприклад, Британську імперію привів до розвалу не індійські селяни, які говорити на хінді, а індієць, який отримав кращу юридичну освіту в імперії, якого звали Махатма Ганді. Те саме було і з Радянським Союзом. Всі лідери тодішньої імперії прекрасно говорили по-російськи. Деякі з них говорили російською навіть краще, ніж мовою своїх республік. Пригадаймо Іслама Карімова, якому після проголошення незалежності Узбекистану довелося брати уроки узбецької мови.

І все те саме повториться з Росією, навіть тоді, коли лідери національних республік не зможуть говорити місцевою мовою взагалі. Їм, рано чи пізно, доведеться захищати інтереси своїх людей, незалежно від знання мови.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG