Доступність посилання

ТОП новини

Томбінський: ЄС не робитиме за Київ реформи для виходу українських товарів на європейський ринок


Ян Томбінський
Ян Томбінський

Україна повинна готувати правове підґрунтя і сертифікацію для виходу своїх товарів на європейський ринок, заявив у Києві посол ЄС в Україні Ян Томбінський. За його словами, Євросоюз готовий допомогти українцям у цьому, але впроваджувати відповідні реформи замість Києва не буде.

Томбінський також зазначив, що за умов економічної кризи відкриття ринку ЄС для товарів і послуг з України є можливістю підштовхнути зростання економіки.

«Те, що може підштовхнути економічний розвиток в Україні – це створення підґрунтя для виходу української продукції на різні ринки. Але це не справа європейських партнерів України, це завдання української влади і виробників. Ми можемо допомогти Україні підготувати відповідні інституції. Ми тільки можемо асистувати українському урядові у впровадження реформ і процедур, але замість них цього не робитимемо», – повідомив Томбінський на конференції «Угода про асоціацію: економічні тригери».

Посол ЄС відзначив, що Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом є новим форматом відносин, одне з її завдань – поступова інтеграція українського продукту на європейський ринок.

За даними українського уряду і міжнародних експертів, для цього Україна до кінця цього року повинна впровадити близько двохсот нормативно-правових актів ЄС, міжнародних договорів і стандартів.

У вересні 2014 року Рада Євросоюзу відклала на рік – до 31 грудня 2015 року – застосування положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо запровадження зони вільної торгівлі. Це рішення ухвалене на виконання домовленостей між Україною, Росією та ЄС.

XS
SM
MD
LG