Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін «прив’язує» переселенців до місця проживання – правозахисники


Акція кримських переселенців у Києві, 20 січня 2015 року
Акція кримських переселенців у Києві, 20 січня 2015 року

«Переселенці повинні фактично сидіти вдома, очікуючи, що до них в будь-який момент можуть прийти представник міграційної служби»

Держава змушує людей, які переїхали з окупованих територій, постійно підтверджувати фактичне місце проживання. Відповідну постанову Кабмін ухвалив 4 березня. На практиці це означає те, що переселенці зможуть отримати соціальні виплати, матеріальну допомогу, перереєструвати свій бізнес тощо лише після штампу міграційної служби. Без нього довідка переселенця, яка надає ці права, втрачає чинність.

Правозахисники обурюються: держава фактично встановлює адміністративний нагляд за переселенцями і прирівнює їх до злочинців, які вийшли з місць позбавлення волі. Постанову Кабміну юристи та громадські активісти називають антиконституційною та дискримінаційною.

Олександра Дворецька
Олександра Дворецька

«Що ми зараз можемо прочитати в постанові? Що людина, яка прийшла в управління праці, отримала таку довідку (довідку переселенця – ред.), потім прийшла до міграційної служби та якимось чином повідомила (про своє місце проживання – ред.). Яким чином повідомила – невідомо: чи просто повинна сказати «тьоті», чи написати заяву, чи піти до начальника, – пояснює координатор правового напрямку громадської організації «Схід SOS» Олександра Дворецька. Упродовж трьох днів хтось повинен прийти до неї додому і перевірити це. Але якщо людина не перебуває вдома, то в одноденний термін міграційна служба повідомляє в управління праці, яке може зняти людину з обліку. Ані повідомлення про те, що людина знята з обліку, ані повідомлення про те, що до неї приходили, не залишається».

За словами Дворецької, ситуація в осіб, які переїхали з окупованих територій раніше і вже мають довідку переселенця, краща. Міграційна служба має перевірити місце їхнього проживання упродовж 2 місяців, а потім людина зможе поставити потрібний штамп.

«Вони повинні очікувати, коли ця довідка, яка була дійсною ще вчора, сьогодні почне діяти. Людина має 2 місяці перебувати вдома і не пропустити таке відвідування. Але якщо вона пропустила, то їй залишають повідомлення, і вона упродовж 10 днів зобов’язана звернутися до органів міграційної служби та якимось чином затвердити своє місце проживання».

Ціла комісія матиме право приходити в житлові приміщення і перевіряти факт проживання без рішення суду, без будь-яких підстав
Олена Виноградова

Політика Кабміну щодо переселенців прямо суперечать Конституції України, наголошує юрист громадської організації «Право на захист» Олена Виноградова. Зокрема, стаття 30 про недоторканність житла каже: ніхто не може оглядати помешкання без рішення суду. Стаття 33 основного Закону гарантує вільний вибір місця проживання та свободу пересування.

«Ціла комісія матиме право приходити в житлові приміщення і перевіряти факт проживання без рішення суду, без будь-яких підстав. Переселенці повинні фактично сидіти вдома, очікуючи, що до них в будь-який момент можуть прийти представник міграційної служби і перевірити, проживають вони там, чи ні».

«Це абсолютне неподобство»

У самій Міграційній службі ще не знають, як будуть виконувати постанову Кабміну, і обіцяють, що офіційний коментар з цього приводу опублікують найближчим часом.

«Ще не почалися ці перевірки, постанова ще не набула навіть чинності, вона не опублікована. Зараз ми виробляємо механізм. У нас на сайті буде офіційний коментар з цього приводу. Постанова ще не діє, рано про це говорити», – каже прес-секретар ДМС Сергій Гунько.

За словами Гунька, зміни, які обурили юристів, міграційна служба не ініціювала. Однак, перевіряти, де живуть переселенці, потрібно.

Контроль однозначно потрібен, і перевірки ці потрібні, тому що надання інформації про місце проживання є умовою виплати грошової допомоги
Сергій Гунько

«Ми – орган виконавчої влади, ми маємо виконувати постанови, які ухвалює уряд. Контроль однозначно потрібен, і перевірки ці потрібні, тому що надання інформації про місце проживання є умовою виплати грошової допомоги. І тому ми будемо уточнювати ці дані і перевіряти їх. Це абсолютно природно».

Водночас, директор Адвокатсього центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров стверджує, що Україна намагається зекономити на переселенцях, і тому створює додаткові бюрократичні механізми.

Держава намагається позбутися зайвих споживачів, щоб їх не годувати
Борис Захаров

«Держава намагається позбутися зайвих споживачів, щоб їх не годувати. Багато людей через цю постанову потраплять у складне становище. Наприклад, переїдуть в область, у місті ДМС їх не знайде, в області вони не встигнуть зареєструватися, і таким чином їхня довідка втратить чинність, і вони будуть позбавлені прав».

Щомісячні перевірки, які вказані в постанові, фактично прив’язують переселенців до місця постійного проживання, що нагадує радянський інститут «прописки», відзначає Захаров.

«Це абсолютне неподобство, бо переселенець може бути заможною людиною, поїхати на якийсь час за кордон, або просто поїхати до бабусі в село на літо. Як можна прив’язувати людей бути на одному й тому ж місці? Це порушує Конституцію України».

Борис Захаров
Борис Захаров

Ще одна проблема, через яку люди не можуть отримати штамп на довідці, а з ним – і всі права переселенця, виникла через проблему з житлом. По-перше, не усім вдається одразу його знайти: люди перший час можуть ночувати на вокзалах, у хостелах, у знайомих. По-друге, якщо вже вдалося орендувати помешкання, треба робити це офіційно – з договором та податками. Власник житла, де мешкає переселенець, має зареєструвати його за законом, каже Олександра Дворецька.

Переселенці й так дискримінуються, їм важко орендувати житло, а зараз ще й цих людей будуть перевіряти в органах внутрішніх справ
Олександра Дворецька

«Ми знаємо таку практику у Донецькій області: для того, щоб проставити штамп, треба привести власника квартири. Переселенці й так дискримінуються, їм важко орендувати житло, а зараз ще й цих людей будуть перевіряти в органах внутрішніх справ. В міграційній службі говорять, що вони ці дані можуть передавати будь-яким службам, у тому числі, фіскальний».

У ДМС не змогли ані підтвердити, ані спростувати інформацію про те, що така вимога існує.

«Звідки у Вас така інформація? Наразі у мене немає інформації щодо обов’язковості згоди власника», – сказав Гунько і наголосив на тому, що зміни, які запровадив Кабмін, ще не набули чинності.

Правозахисники закликають Кабмін змінити постанову: збільшити терміни реєстрації та прибрати положення, які дискримінують внутрішньо переміщених осіб. Таких в Україні станом на 10 березня зареєстровано майже 1 мільйон 124 тисячі (дані Мінсоцполітики).

Кабмін порушує права переселенців – правозахисники
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Оригінал матеріалу –​ на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG