Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ЄС хоче міжнародного розслідування вбивства Нємцова – резолюція


©Shutterstock
©Shutterstock

Євродепутати закликають у відносинах з Росією враховувати те, що там культивується ненависть, тиск і насилля

Брюссель – Загибель російського опозиціонера Бориса Нємцова – це найбільш знакове політичне вбивство в новітній історії Росії. Так нині охарактеризував трагічну подію в Москві Європейський парламент. У своїй резолюції, ухваленій у четвер, євродепутати закликали організувати незалежне міжнародне розслідування цього вбивства, а також звільнити Надію Савченко.

Нинішня кремлівська пропаганда перетворює Росію на державу, позначену репресіями і страхом, країну, де лунає риторика ненависті, вважають депутати парламенту ЄС.

У резолюції, що була ухвалена на сесійному засіданні у четвер, парламентарі пропонують Єврокомісії, іншим виконавчим органам співдружності та урядам держав Євросоюзу розробляти політику відносин із Москвою, базуючись на тому, що створена російською владою атмосфера підготувала подібним вбивствам, насиллю і тискові у суспільстві Росії сприятливий ґрунт.

Медеріка Моґеріні
Медеріка Моґеріні

Під час дебатів у Страсбурзі на російську тему голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні, зокрема, вказала на критику Нємцовим війни в Україні та збір доказів присутності там російської армії.

«Не забуваймо й тих, хто ув’язнений в Росії й щодо кого проводиться несправедливе слідство через український конфлікт: Надю Савченко та Олега Сенцова. Російська влада не лише зобов’язана здійснити повне й прозоре розслідування вбивства Бориса Нємцова, але й покінчити з атмосферою підозри, ненависті та нетерпимості до різноманітності думок», – закликала Моґеріні, високий представник ЄС із закордонної політики.

В нинішній резолюції євродепутати закликали Росію звільнити в’язнів – українську льотчицю Савченко та єстонського поліцейского Кохвера.

Слід зупинити Путіна в Україні – Касьянов

Михайло Касьянов
Михайло Касьянов

​Напередодні представники Європарламенту вислухали думки щодо ситуації в Росії колишнього прем’єр-міністра, а нині представника російської політичної опозиції Михайла Касьянова. Він запевнив, що атмосфера, яка нині панує в його державі, не залишає жодних сумнівів у тому, що вбивство Нємцова мало політичні мотиви.

Якщо ми не припинимо агресії в Україні, то наступний крок – Придністров’я. А не зупинимо там – на черзі будуть країни Балтії, де Путін опиратиметься на свій принцип «захищати російськомовних всюди, де б вони не жили»
Михайло Касьянов

«Якщо ми не припинимо агресії на території України – а слід усвідомити, що йде війна між Путіним та цивілізованим світом – то наступний крок – це Придністров’я. А не зупинимо там – то на черзі будуть країни Балтії, де Путін опиратиметься на свій принцип «захищати російськомовних всюди, де б вони не жили», – застеріг Євросоюз один із лідерів російської опозиції.

Крім того, у резолюції євродепутати засудили рішення Росії не допустити на похорон Нємцова представників ЄС, зокрема, спікера польського сенату Богдана Борусевича та євродепутата від Латвії Сандру Калнієте.

Парламентарі ЄС також віддали шану Борису Нємцову, «який присвятив своє життя Росії більш демократичній, процвітаючій та відкритій», – йдеться в документі.

Євродепутати закликають ЄС об’єднуватися

На переконання предстваників Європарламенту, нині Росія обрала шлях, «що не є здоровою демократією». Вони вимагають від господарів Кремля припинити всі форми переслідувань, репресій чи приниження, націлені на представників політичної опозиції, громадянського суспільства та журналістів.

Окремо резолюція Європарламенту засуджує відсутність співпраці з боку влади Росії у міжнародному розслідуванні причин катастрофи літака Малайзійських аваліній, що сталася у липні минулого року.

Вкотре депутати законодавчої установи Європейського союзу закликали всі органи влади в ЄС об’єднатися, щоб надіслати Москві потужний сигнал щодо поваги до засадничих прав людини, зокрема, свободи висловлювань, зібрань та об’єднань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG