Доступність посилання

ТОП новини

СММ ОБСЄ: «ДНР» використовує полонених для пошуку тіл загиблих в Донецькому аеропорту


Автомобіль ОБСЄ на території Донецького аеропорту, 4 березня 2015 року
Автомобіль ОБСЄ на території Донецького аеропорту, 4 березня 2015 року

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ відвідали захоплений раніше бойовиками Донецький аеропорт, де зафіксували, що представники «ДНР» залучають полонених, зокрема українських військовослужбовців, до розбирання завалів, а також пошуку і вилучення тіл загиблих.

«Спостерігачі СММ ОБСЄ разом із представниками Спільного центру з контролю і координації та представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста 11 березня відвідали Донецький аеропорт, де зафіксували, що представники «екстрених служб» «ДНР» спільно з полоненими витягували тіла загиблих українських військовослужбовців. Крім того, троє членів «ДНР» і двоє полонених витягували тіла загиблих із БМП. Один із полонених розповів спостерігачам, що був членом екіпажу БМП», – йдеться у звіті СММ ОБСЄ за 11 березня, оприлюдненому 12 березня.

Крім цього, під час перебування в Донецькому аеропорту спостерігачі ОБСЄ чули 13 пострілів зі стрілецької зброї, а також 52 вибухи.

«Через сильний вітер спостерігачі не змогли визначити тип зброї, з якої ці вибухи були зроблені, а також точне місце розташування техніки, з якої були зроблені постріли», – йдеться в звіті.

Спостерігачі ОБСЄ також повідомили, що під час відвідування контрольованих владою України Пісків представники сил АТО розповіли їм, що цей пост неодноразово обстрілювали з боку аеропорту, наразі підконтрольного бойовикам.

Водночас у підконтрольному «ДНР» Мічурині (за 62 кілометри на південь від Донецька, і менш ніж за 15 кілометрів від лінії розмежування) спостерігачі СММ зафіксували чотири танки.

Напередодні спостерігачі ОБСЄ з посиланням на Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомили, що з Донецького аеропорту вивезли тіла 16 українських військових.

Українська сторона наразі не називає точну кількість військових, які загинули під час оборони Донецького аеропорту.

22 січня українські військові залишили руїни терміналу Донецького аеропорту, який вони обороняли 242 дні – від 26 травня 2014 року, коли зі стратегічного об’єкту їм вдалося витиснути бойовиків.

XS
SM
MD
LG