Доступність посилання

ТОП новини

Республіканці та демократи США єдині в потребі озброїти Україну


Американський безпілотник Raven, про поставки якого до України США заявили 11 березня
Американський безпілотник Raven, про поставки якого до України США заявили 11 березня

«Відмова адміністрації надати дієву допомогу Україні отруює американську політику» – сенатор Коркер

У США, де політика часто поляризована і поділена, є питання, яке цілком об’єднує і Республіканську, і Демократичну партії – потреба надати Україні зброю для протистояння російській агресії. Але з цього міжпартійного консенсусу, щоправда, випадає ключова фігура – президент США Барак Обама.

«Це кидає тінь на нас, – каже конгресмен-демократ Еліот Енґел про небажання Білого дому надати зброю Україні, яка протистоїть Москві та проросійським сепаратистам на Донбасі. – Я думаю, що це неадекватна поведінка. І гадаю, що це матиме наслідки пізніше і поза контекстом лише України».

Енґел є членом Комітету у закордонних справах Палати представників і подає гучний голос розчарування позицією Обами в питанні надання Україні летальної зброї.

Конгресмен каже, що пакет допомоги Києву нелетальною зброєю розміром у 200 мільйонів доларів – про 75 мільйонів з якого було оголошено цього тижня – є недостатнім для захисту від агресії.

11 березня було оголошено про надання Україні 230 автомобілів для піхоти Humvee; обладнання для зв’язку; радарів, здатних виявляти мінометні точки противника; приладів нічного бачення; обладнання для військових шпиталів; безпілотників Raven (Ворон) для збору інформації, які можна запускати з руки.

Американський бронеавтомобіль Humvee
Американський бронеавтомобіль Humvee

Конгресмен Енґел сказав, що Києву справді потрібне це військове обладнання, але додав, що це, одначе, «не допоможе українцям у довшій перспективі».

Міжпартійний консенсус

Між республіканцями та демократами є розбіжності в підходах, скажімо, до іранської ядерної програми чи у питаннях внутрішньої американської політики. Але не в питанні озброєння України!

Боб Коркер
Боб Коркер

Голова сенатського комітету у закордонних справах республіканець Боб Коркер розкритикував позицію Білого дому, сказавши, що «відмова адміністрації надати дієву допомогу Україні та сильніше натиснути на Росію отруює американську політику».

Жодна стратегія не буде ефективною, допоки США на дадуть Україні можливості завдати серйозних військових втрат оборонною зброєю проти тисяч російських вояків
Боб Коркер

«Жодна стратегія не буде ефективною, допоки США на дадуть Україні можливості завдати серйозних військових втрат оборонною зброєю проти тисяч російських вояків, які перебувають в її східних регіонах», – сказав Коркер під час сенатських слухань цього тижня.

Росія неодноразово заперечувала закиди з боку США, ЄС, України та НАТО, що її війська перебувають на Донбасі і що Москва надає зброю сепаратистам.

Минулого тижня Енґел та десять інших конгресменів, включно зі спікером Палати представників республіканцем Джоном Бейнером, надіслали листа на ім’я Обами із закликом «швидко затвердити кроки для підтримки зусиль України із захисту її суверенної території, включно з передачею летальної оборонної зброї українській армії».

Конгресмен Енґел зауважив, що під час сенатських слухань в двох політичних таборах щодо України переважав настрій щодо потреби надати Києву оборонну зброю.

«Це стосувалося і демократів, і республіканців. Маю на увазі, що це не було одноголосно, але, гадаю, саме такий настрій цілком переважав», – каже Енґел в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Уникнути більшого кровопролиття»

У грудні минулого року президент Обама підписав законопроект, підтриманий конгресменами-представниками обох партій, який дозволяє – але не зобов’язує! – президента надати військову допомогу Україні.

Але Обама утримується від надання такої допомоги, незважаючи на тиск конгресменів та публічні заяви військових керівників, включно з міністром оборони США Аштоном Картером.

Білий дім, однак, стикнувся з тиском з боку ключових європейських союзників, які виступають проти надання Києву летальної зброї. Європейці побоюються, що такий крок призведе до подальшої ескалації на Сході України, де з 15 лютого, після домовленостей, погоджених у Мінську, встановилося крихке перемир’я.

Посол США у Вашингтоні Петер Віттіґ сказав 9 березня, що Обама та німецький канцлер Анґела Меркель під час зустріч минулого місяця домовились не постачати летальну зброю Україні на цьому етапі.

Але сенатор-демократ Боб Менендез зауважив під час слухань з українського питання, що дипломатичне вирішення конфлікту в Україні можливе лише тоді, коли російський президент Володимир Путін «повірить, що ціна продовження спустошення України є просто зависокою».

Білик дім, однак, не підкоряється закликам постачати летальну зброю.

Джош Ернест
Джош Ернест

Речник адміністрації Джош Ернест сказав журналістам, що летальна зброю призведе «до більшого кровопролиття».

Ми намагаємося уникнути більшого кровопролиття. І президент свідомий цього
Джош Ернест

«Річ у тім, що наше залучення і наша підтримка дипломатичних переговорів, які тривають, є ознакою того, що ми намагаємося уникнути більшого кровопролиття. І президент свідомий цього», – сказав Ернест журналістам, додавши, що навряд чи США зможуть надати достатньо зброї українській армії, аби це могло кардинально змінити ситуацію на полі бою.

(Над матеріалом працювали Carl Schreck та Ростислав Хотин)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG