Доступність посилання

ТОП новини

Що зробив «уряд камікадзе» за 100 днів


Ми знаємо, на що йдемо. Ми пішли на ці кроки заради завтрашнього дня – Яценюк

Уряд відзвітував про перші 100 днів своєї роботи, назвавши свій звіт шляхом до стабілізації. Незважаючи на події на Сході і військову агресію Росії, девальвацію гривні, збільшення тарифів та загальне зубожіння українців, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та члени Кабінету міністрів переконані: вони перебувають на правильному шляху. Втім, з такою позицією погоджуються далеко не всі експерти.

Звітувати про 100 днів своєї роботи уряд, який його очільник Арсеній Яценюк жартівливо назвав урядом «політичних камікадзе», вирішив за новою схемою. Вперше до українців вийшли всі двадцять очільників міністерств. Упродовж трьох годин вони по черзі ділилися з українцями тим, що зробили і що зроблять невдовзі. Почали з культури, а завершили освітою та наукою.

Міністри з уряду «камікадзе» відзвітували за 100 днів роботи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:32:21 0:00


Втім, найважливішими, звісно, стали звіти «військових» та «фінансових» міністрів. Так, міністр фінансів Наталія Яресько подякувала уряду та парламенту за ухвалення бюджету і нагадала про такий бажаний транш від МВФ.

Транш буде використано на поповнення золотовалютних резервів Національного банку та здійснення урядом України зовнішніх виплат, і це сприятиме стабілізації валютного ринку
Наталія Яресько

«Розмір першого траншу кредиту становить 5 мільярдів. Цей транш буде використано на поповнення золотовалютних резервів Національного банку та здійснення урядом України зовнішніх виплат, і це сприятиме стабілізації валютного ринку», – запевнила Яресько.

Звіт міністра оборони Степана Полторака теж був своєрідним заспокоєнням. Збройні сили до захисту України готові, кількість вояків на Сході збільшена, помилки під час попередніх хвиль мобілізації враховані, а в міністерстві створений кадровий резерв – ось його головний месидж.

Безпрецедентний фінансовий ресурс оборонного бюджету на 2015 рік, своєчасне прийняття оборонного замовлення (до речі, це було зроблено вперше в історії України) дозволило спланувати закупівлю та ремонт озброєння і техніки в кількості 12,5 тисяч одиниць
Степан Полторак

«Безпрецедентний фінансовий ресурс оборонного бюджету на 2015 рік у сумі 44,6 мільярда гривень, своєчасне прийняття Кабінетом міністрів державно-оборонного замовлення (до речі, це було зроблено вперше в історії України) дозволило спланувати закупівлю та ремонт озброєння і техніки в кількості 12,5 тисяч одиниць, – сказав міністр. – Ще дуже багато проблем. Але головне, ми чітко знаємо, що необхідно робити, ми чітко знаємо, як це робити. Ми зробимо все для того, щоб Збройні сили були готові до захисту територіальної цілісності України».

Тим часом, у Мін’юсті своїм головним обов’язком вважають передачу фактів російської агресії Міжнародному судові та проведення люстрації. Принаймні, левова частка виступу очільника Міністерства юстиції Павла Петренка була присвячена саме цим темам:

Ми вважаємо, що закон про очищення влади буде реалізований до кінця, і будуть проведені всі хвилі люстрації аж до місцевого рівня державного апарату
Павло Петренко

«Було звільнено понад 400 чиновників вищих посад за законом про очищення влади. На сьогодні проходить перевірка 24 тисяч чиновників. Проводиться перевірка їхнього майнового стану, стилю життя. Ми вважаємо, що закон про очищення влади буде реалізований до кінця, і будуть проведені всі хвилі люстрації аж до місцевого рівня державного апарату».

Міністр соціальної політики Павло Розенко за 100 днів встиг більш-менш налагодити виплати пенсій на непідконтрольній Україні території Донбасу.

«Уряд з 1,2 мільйонів пенсіонерів, які перебували на території, тимчасово не підконтрольній українській владі, забезпечив на сьогоднішній день виплату понад 850 тисяч осіб в управліннях Пенсійного фонду на контрольованих територіях», – заявив Розенко.

Втім, міністри не лише звітували про свої 100 днів, а й давали обіцянки на наступні. Так, уже згаданий Павло Розенко пообіцяв систему субсидій та адресні допомоги, міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус пообіцяв дерегуляцію для бізнесу, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков – міліцію, якій довіряють, нову патрульну службу та докорінну реорганізацію МРЕВ, а міністр освіти Сергій Квіт запевнив, що робитиме все, щоб українські виші відповідали світовій якості, а молодь отримувала гідну освіту, в тому числі й студенти та школярі з окупованих і анексованих територій.

(Наведіть курсор на обраного міністра і дізнайтесь, що він зробив)

Справились на трійку – Хмара

Оцінювати роботу уряду буде коректно з точки зору завдань, які він перед собою ставив, каже виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара. Виконання його програми у першому кварталі можна оцінити на 3 бали за п'ятибальною системою, каже він.

Можна цілком позитивно оцінити роботу окремих міністерств, які почали «ламати» бюрократичну систему. Але це поки що, на жаль, не стало трендом у роботі всіх відомств
Олексій Хмара

«Можна цілком позитивно оцінити роботу окремих міністерств, які почали «ламати» бюрократичну систему і реформувати свою діяльність, а також оприлюднювати рішення конкурсних комісій щодо закупівель, які проводять відомства. До таких, наприклад, можна віднести Мінінфраструктури, Мінагрополітики, МОЗ. Але це поки що, на жаль, не стало трендом у роботі всіх відомств. Тобто, говорити про системне реформування роботи міністерств не можна», – каже Хмара.

А от на думку політолога Андрія Єрмолаєва, Кабміну бракує злагодженості.

«Ми бачимо великий ступінь неузгодженості дій урядової команди як з коаліцією, так і з Нацбанком. І останні події на фінансових ринках, ці потрясіння, які ми пережили, які вилилися потім у взаємні звинувачення, свідчать про те, що влада на сьогодні не діє як єдиний механізм», – вважає він.

Експерти додають, що політики надто мало роз’яснюють населенню, що вже вдалося зробити – тож усі реформаторські кроки видаються надто повільними. Урядовці з цим погодились і пообіцяли відтепер звітувати перед українцями не за 100 днів, а виходити на прес-конференції кожного дня.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG