Доступність посилання

ТОП новини

Виконуємо Мінський меморандум і нарощуємо бойовий потенціал – Порошенко


Курсанти військової академії Національної гвардії під час тренування недалеко від Харкова. 12 березня 2015 року
Курсанти військової академії Національної гвардії під час тренування недалеко від Харкова. 12 березня 2015 року

Бойовики продовжують нарощувати свої збройні формування – штаб АТО

ОБСЄ констатує поступ у відведенні важких озброєнь та дотриманні режиму припинення вогню на Донбасі. Разом з цим ватажки сепаратистів вимагають в українського керівництва не лише завершення відведення озброєнь, але й початку політичного діалогу. Не виключено, що питання про політичне врегулювання ситуації на Донбасі й особливий статус підконтрольних сепаратистам територій стало темою засіданні РНБО у четвер.

РНБО визначило кордони районів Донецької та Луганської областей з особливим режимом місцевого самоврядування. Відкриваючи засідання, президент наголосив, що Україна неухильно дотримується Мінських домовленостей.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Ми ведемо два паралельних процеси: ми неухильно виконуємо вимоги Мінського меморандуму, і ми активно й рішуче нарощуємо бойовий потенціал наших Збройних сил… Мною затверджений план будівництва фортифікаційних споруд, позиція повністю узгоджена з урядом і забезпечена фінансуванням», – заявив президент України Петро Порошенко.

За його словами, відповідно до домовленостей, через вісім днів минає строк відведення техніки, упродовж наступних чотирьох днів мають бути звільнені всі заручники, які незаконно утримуються бойовиками.

У свою чергу, ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявляє, що Україна має протягом двох днів не лише завершити відведення важких озброєнь, а й розпочати політичний діалог із сепаратистами. За його словами, це передбачено Мінськими домовленостями.

Залишаються підозри щодо намірів сторін – ОБСЄ

Олександр Хаг
Олександр Хаг

Місія ОБСЄ заявляє про зменшення порушень режиму припинення вогню. Як заявив на брифінгу в Києві заступник керівника місії ОБСЄ Олександр Хаг, з лінії фронту відводиться велика кількість важкого озброєння. Однак наразі спостерігачі не можуть підтвердити, чи техніка залишається в місцях відведення. Бо сторони конфлікту не надають з цього приводу усієї інформації. Відтак залишаються підозри щодо подальших намірів сторін, зауважує Олександр Хаг.

За даними штабу АТО, сепаратисти концентрують свої збройні формування на луганському, артемівському та маріупольському напрямках, посилюють оснащення та підготовку бойовиків.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Бойовики продовжують нарощувати угруповання… Супротивник активно проводить навчання, зокрема, в Луганській області були обладнані два полігони, де бойовики тренують танкістів, артилеристів і піхотинців – найманців, які прибули з території Російської Федерації», – каже речник штабу АТО Андрій Лисенко.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

За даними групи «Інформаційний спротив», на сьогоднішній день під єдиним командуванням у складі так званих «ДНР» та «ЛНР» фактично розгорнуті два армійських корпуси загальною чисельністю близько 30-33 тисяч осіб. Як зазначає координатор «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук, з цієї кількості лише близько 20% мають українське громадянство, а решта – російські громадяни. А спецслужби сепаратистів на Донбасі мають намір доукомплектувати колишніми працівниками СБУ з Криму, які перейшли на російську службу, зазначають в «Інформаційному спротиві».

Раніше британські дослідники оцінили чисельність російських військ на окупованій частині Донбасу у близько 11 тисяч осіб, а формування сепаратистів – у половину від цієї чисельності.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG