Доступність посилання

ТОП новини

Окупована територія Донбасу не має права голосу в Україні – Казанський


Чи готові окуповані території Донбасу стати районами із «особливим порядком місцевого самоврядування» в Україні?

Київ – Які б рішення не ухвалювала Верховна Рада щодо визначення меж окремих районів Донбасу із «особливим порядком місцевого самоврядування», цими рішеннями, як і мінськими угодами загалом може будь-коли знехтувати Росія. І тоді на Донбасі знову розгорнуться активні бойові дії. Про це заявляють експерти, коментуючи ухвалу Ради нацбезпеки та оборони України, що межі таких районів визначить парламент. Мета цих кроків – виконання мінських домовленостей. Тим часом учасники тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі проведуть 13 березня скайп-конференцію з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

13 березня відбудеться скайп-конференція учасників Тристоронньої контактної групи з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей. Йтиметься про хід виконання Мінського протоколу, – розповів речник представника України в контактній групі Леоніда Кучми агенції «Інтерфакс-Україна».

А напередодні Рада нацбезпеки та оборони України підтримала рішення про визначення меж окремих районів Донбасу, де запровадять особливий порядок місцевого самоврядування. Як повідомив перший заступник секретаря РНБО Михайло Коваль, для реалізації цього рішення має бути увалена постанова парламенту та внесені зміни до закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей». За його словами, «особливий порядок» не стосуватиметься територій, які бойовики захопили після підписання мінських домовленостей 19 вересня минулого року.

Наступного тижня Верховна Рада може розглянути питання визначення територій на Донбасі, на які поширюватиметься особливий порядок місцевого самоврядування. Цього не виключає перший заступник голови Адміністрації президента України Віталій Ковальчук.

«Не визнавати ні в якому разі ці окуповані території, не надавати їм ніякого статусу, ніякого голосу всередині України»

Як зауважив у даному зв’язку блогер із Донецька Денис Казанський, Москві потрібен окупований Донбас як рана на тілі України, що не загоюється і куди можна постійно сипати сіль. Території Донеччини та Луганщини, де орудують сепаратисти – ефективний засіб шантажу, яким Кремль прагне тримати Україну на повідку. Саме тому будь-які рішення Києва на шляху до миру можуть бути перекреслені бойовиками, якими керує Росія, наголосив Денис Казанський. Доки ці районі залишаються окупованими, про жоден «особливий порядок місцевого самоврядування» не може йти мови, наголосив він.

«Україні треба мінятися, треба змінювати законодавство, навчатися жити в умовах війни, і, звісно, не визнавати ні в якому разі ці окуповані території, не надавати їм ніякого статусу, ніякого голосу всередині України. Тому що це є наразі територія Росії. І треба визнавати, що це – окупована територія. Вона не має брати участь у політичному процесі в Україні», – підкреслив Денис Казанський.

Зі свого боку, шеф-редактор російського онлайн-порталу «Ежедневный журнал» Олександр Гольц констатує – сторони конфлікту на Донбасі вичерпали ресурси для ведення бойових дій. І як би Росія не намагалася вдавати, що вона є за межами цього конфлікту, приховувати це довго неможливо.

«На мій погляд, це можна констатувати з обох сторін. Ось це вичерпання ресурсів для ведення бойових дій. Багато говориться про те, що сепаратисти можуть рухатися знову на Маріуполь. Але я хотів би нагадати, що коли наприкінці серпня минулого року Маріуполь був у них практично в руках, наступ було зупинено. Я думаю, що тут зіграли роль два фактори. Перший – це коли навіть вдала, але широкомасштабна воєнна операція неминуче призводить до збільшення кількості жертв. А Росія вже підійшла до тієї лінії, коли кількість жертв доволі важко приховувати. Це перша обставина. Вона (Росія – ред.) не хотіла би відмовлятися від цієї стратегії таємної війни, що нібито ніхто не знає, що її з’єднання беруть участь в бойових діях», – сказав Олександр Гольц.

А «ДНР» розцінюватиме як підготовку до наступу відсутність визначення Верховною Радою у встановлений термін переліку територій, які треба наділити особливим статусом. Про це заявив представник сепаратистів Денис Пушилін у Москві, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми фіксуватимемо цей факт. Важлива реакція країн-гарантів та їхні рекомендації, що робити в такій ситуації. Якщо Верховна Рада не ухвалить цей перелік у встановлені терміни, це буде сигналом того, що Київ готує новий наступ на наші території», – стверджував він. «Ми готові до всього, але намагатимемося уникнути військового розвитку ситуації», – додав він.

Учасники тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі проведуть 13 березня скайп-конференцію з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

12 лютого лідери України, Франції, Німеччини і Росії домовилися про припинення вогню на Донбасі від 15 лютого, але перемир’я систематично порушується.

Четвертий пункт «Комплексу заходів із виконання Мінських угод» передбачає: «У перший день після відведення (важкого озброєння) почати діалог про модальності проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства та закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», а також про майбутній режим цих районів на підставі зазначеного закону. Негайно, не пізніше 30 днів з дати підписання даного документа, ухвалити постанову Верховної Ради із зазначенням території, на яку поширюється особливий режим відповідно до закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» на основі лінії, встановленої в Мінському меморандумі від 19 вересня 2014 року».

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG