Доступність посилання

ТОП новини

Працівникам «Південмашу» заборгували зарплату за півроку


Протест працівників «Південного машинобудівного заводу» в Дніпропетровську
Протест працівників «Південного машинобудівного заводу» в Дніпропетровську

Кошти з бюджету для «південмашівців» можуть загубитися по дорозі з Києва до Дніпропетровська

Дніпропетровськ – У п’ятницю у Дніпропетровську працівники державного заводу «Південмаш» вийдуть на чергову, восьму з початку року, акцію протесту проти невиплати зарплати. Робітники головного виробника космічної техніки в Україні вже пікетували будівлі обласної ради та облдержадміністрації у Дніпропетровську та Генпрокуратуру, Кабмін і Верховну Раду у Києві, однак грошей не дочекались. Профспілкові активісти заявляють, що підприємство «свідомо знищують». А у владних кабінетах кажуть, що кошти з бюджету для «південмашівців» уже знайшли, залишилось подолати певні бюрократичні узгодження.

7 акцій протесту з початку року і лише одне перерахування зароблених грошей на картки працівників. Такими є результати протестів працівників державного «Південного машинобудівного заводу» в Дніпропетровську. Нова обіцянка посадовців – і нове розчарування робітників: замість обіцяного до 8 березня повного погашення 7-місяної заборгованості стосовно зарплати отримали лише третину із заробленого ще в серпні минулого року.

Уже понад два роки через брак замовлень цехи унікального підприємства працюють за 3-денним робочим тижнем, а з минулого року – частина з них простоює. Зарплатний борг складає зараз понад 80 мільйонів гривень. Працівниця заводу Анна Яворська зазначає: «південмашівці» просять не милостиню чи подарунків від держави, а своє – зароблене.

Вони грошей нам практично не дали. Вибачте, дали тільки на підтримку штанів, щоб ми не обурювались.
Анна Яворська

«Дали 30% від серпневої зарплати. За решту лишився борг. Вересень, жовтень, листопад… 6 місяців. Тобто можна сказати, що вони грошей нам практично не дали. Вибачте, дали тільки на підтримку штанів, щоб ми не обурювались. Якихось гарантій того, що нам виплатять цю зарплату, що у нас буде робота, нам ніхто не дає. Говорити про те, що ми втратили одного замовника і у нас все погано, не можна, треба шукати нових замовників», – каже Анна.

Непроста ситуація, розповідають на підприємстві, ще більше ускладнилась після розірвання співпраці з Росією. Ця держава була основним постачальником комплектуючих й партнером у космічних програмах. Саме туди відправляли «левову» частку продукції.

Однак у незалежній профспілці заводу вважають, що це не є виправданням. Голова вільної профспілки «південмашівців» Євген Деркач зазначає: якщо менеджмент підприємства неефективний, у ситуацію має втрутитись власник – тобто держава. Крім того, він вимагає порушення кримінального провадження за фактом невиплати зарплати на підприємстві та об’єктивного розслідування причин накопичення боргів.

Завод «Південмаш» – це не 7 тисяч працівників на папірцях, це живі люди. Ми вимагаємо аудиту. Треба з’ясувати, які гроші є на заводі й куди вони йдуть
Євген Деркач

«Завод «Південмаш» – це не 7 тисяч працівників на папірцях, це живі люди. Ми вимагаємо аудиту. Треба з’ясувати, які гроші є на заводі й куди вони йдуть. Подивимось, чи відкриє прокуратура кримінальне провадження. Ми будемо використовувати всі законні, радикальні, але законні методи, аби нам погасили всю заборгованість із зарплати», – зазначив Євген Деркач.

В адміністрації «Південмашу» від коментарів на мікрофон наразі утримуються. Лише зазначають: вся інформація про фінансовий стан підприємства – на офіційному сайті. За даними, викладеними в січні, для стійкої роботи заводу 2015 року треба замовлень на 2,5 мільярда гривень, на початку року контрактів було менш ніж на половину цієї суми. Найсвіжіша інформація на сайті заводу – за кінець лютого, це повідомлення про те, що Кабмін вирішив виділити з бюджету гроші на зарплату працівникам, й список тих посадовців, «завдяки кому «Південмаш» вистояв».

Народний депутат України Максим Курячий, обраний по округу, де розташований завод, заявляє: гроші для «південмашівців» в бюджеті і справді вже знайшли, однак через бюрократичні процедури відповідний проект постанови уряду – все ще погоджують. Крім того, зазначив Максим Курячий, через законопроекти вдалося домогтися, щоб підприємство отримало низку пільг, зокрема в сплаті податків на землю та нерухомість.

«Упевнений, заборгованість із зарплати буде виплачена в повному обсязі, а далі будемо дивитися, щоб ці гроші не «загубилися» по дорозі з Києва до Дніпропетровська», – сказав Максим Курячий.

Без «Південмашу» Україна – «бананова республіка»?

А у профспілкових організаціях, які підтримують акції протесту працівників «Південмашу», заявляють, що Україна може втратити унікальне підприємство, яке забезпечує їй статус космічної держави:

Йде реалізація систематичного плану зі знищення стратегічного підприємства. Тут це особливо гостро, адже це єдине таке потужне підприємство аерокосмічної галузі в Україні, без якого Україна фактично буде ще однією «банановою республікою»
Ігор токовенко

«Йде реалізація систематичного плану зі знищення стратегічного підприємства. Тут це особливо гостро, адже це єдине таке потужне підприємство аерокосмічної галузі в Україні, без якого Україна фактично буде ще однією «банановою республікою», тільки без бананів. Нас цікавить збереження цього підприємства, відновлення його роботи на повну потужність і перш за все на оборону», – сказав керівник обласної організації Всеукраїнської профспілки «Українська солідарність» Ігор Токовенко.

У жовтні минулого року, під час свого візиту на «Південний машинобудівний завод» президент України Петро Порошенко заявив, що доручить включити продукцію «Південмашу», зокрема високоточну зброю, до державного оборонного замовлення на 2015 рік.

«Південмаш» – одне з найбільших підприємств України з виробництва ракетно-космічної техніки. У колишньому СРСР головним його призначенням було виробництво міжконтинентальних ракет. Після закінчення Холодної війни завод освоїв виробництво цивільної техніки.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG