Доступність посилання

ТОП новини

На Заході з Росією все зрозуміло, але надія ще жевріє


©Shutterstock
©Shutterstock

Росія має поважати кордони своїх сусідів – генсек НАТО

Західні лідери продовжують наполягати на тому, що відносини з Росією ще можна відновити, але за умови її поваги до кордонів сусідів, а в короткій перспективі останнім шансом до продовження діалогу з Росією є дотримання умов перемир’я на Донбасі. Про це у своїх публічних виступах говорили у четвер міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр та генеральний секретар НАТО Єенс Столтенберґ.

Перебуваючи на переговорах у Вашингтоні, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що хоча довіра до Росії сягнула найнижчого рівня за кілька десятиліть, Захід все ж не втрачає надії на те, що вдасться знайти шлях для відновлення співпраці в майбутньому.

«Ми повинні не переставати залучати до діалогу Росію, використовуючи останні наявні шляхи комунікації для того, щоб віднайти шляхи для майбутньої співпраці. Це, звичайно, буде дуже делікатним завданням вибудовувати майбутню співпрацю, одночасно не поступаючись принципами у конфронтації», – сказав німецький міністр.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр

Франк-Вальтер Штайнмайєр пояснив, що Росію не можна розглядати лише як друга, чи ворога, що Росія є сусідом, найбільшим сусідом Європи. Тому потрібно шукати контактів та можливостей для співпраці, «навіть якщо на це підуть роки, чи десятиліття».

НАТО не шукає конфронтації з Росією – Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, який перебував у четвер у Мадриді, заявив, що дотримання перемир’я залишається критично важливим, бо є основою будь-якого мирного вирішення конфлікту на Донбасі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

«Хоча перемир’я є дуже крихким, але воно разом з Мінськими угодами є основою для будь-якого мирного вирішення конфлікту на сході України. Тому дотримання перемир’я та відведення важкого озброєння є надзвичайно важливим. Деяка важка зброя вже була відведена, ми це вітаємо, але поки що немає достатнього моніторингу перемир’я відведення важкої зброї», – сказав Генеральний секретар НАТО.

Єнс Столтенберґ також наголосив, що шукаючи шляхи до мирного вирішення конфлікту на сході України, НАТО наполягає на тому, що не прагне конфронтації з Росією, а лише вимагає дотримання базових міжнародних принципів.

«НАТО не шукає конфронтації з Росією, але Росія повинна поважати своїх сусідів та їхні кордони. Це є передумова для стабільної та мирної Європи», – заявив генеральний секретар НАТО.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG