Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни виконують «танець війни» перед відправкою на Донбас (світова преса)


Декілька десятків чоловіків із Єкатеринбурга танцювали «казацький танець війни» на площі міста, перш ніж поїхати в Україну

До війни на Донбасі росіяни готуються за допомогою «казацького танцю війни», повідомляє Global Post. А мешканці східноукраїнського села Червоний Жовтень розповіли, що бачили ракету, яка збила літак «Малайзійських авіаліній» 17 липня минулого року, пише Reuters. Україна мала б спочатку перемогти корупцію, а тоді – Росію, вважає Foreign Policy. Зникнення російського президента Володимира Путіна є ознакою того, що він став повноправним диктатором, зазначає Bloomberg.

Перш ніж їхати воювати на Донбас, мешканці Єкатеринбурга виконують «казацький танець війни» на одній із площ міста, повідомляє Ден Пелещук на сторінках американського сайту Global Post. Журналіст посилається на відео, яке опублікувало місцеве новинне видання 66.ru.

На площі – декілька десятків чоловіків, але не звичайних добровольців. За повідомленнями, серед них є і колишні військові. Дехто вже побував у гарячих точках, дехто є членом місцевої організації ветеранів спецпідрозділів, пише Пелещук.


Після танцю група прочитала молитву, а російський православний священик їх благословив.

«Це не дуже допомагає повторним запереченням Москви про підтримку Кремлем добре озброєних сепаратистів. Організовувати казацько-камуфляжні вечірки посеред міста – не є найкращим способом запевнення міжнародної спільноти в тому, що ви зацікавлені в мирі», – вважає журналіст.

Мешканці східноукраїнського села Червоний Жовтень розповіли журналістам міжнародної новинної агенції Reuters, що вони бачили ракету, яка летіла прямо над ними якраз перед падінням літака «Малайзійських авіаліній» 17 липня минулого року. Ці дані є «найбільш докладними» на сьогоднішній день і означають, що ракету запустили з території, підконтрольної проросійським сепаратистам, повідомляє агенція.

«Свідчення чотирьох мешканців села Червоний Жовтень, яке тоді та зараз контролюють сепаратисти, є істотними, адже вони вказують на те, що ракета була на ранній стадії своєї траєкторії польоту. Це мало б означати, що її запустили з території сепаратистів неподалік, що кидає виклик припущенню Москви та сепаратистів, що літак збила українська армія. На той час найближча територія, підконтрольна Україні, була приблизно на відстані 6 кілометрів», – повідомляють журналісти агентства.

Однак, свідчення не доводять остаточно, що ракета, яку запустили біля села Червоний Жовтень, збила літак, адже ніхто з селян не бачив момент запуску. Їхні слова також не можуть пролити світло на твердження київських і західних чиновників, що «Бук» і російський екіпаж, який збив літак, завезли з Росії, повідомляє Reuters.

Reuters: «Ексклюзив: Нові докази про збиття МН17 зі східноукраїнського села»


Міністерство оборони України не прокоментувало свідчень селян. Так званий «спікер» «Народної ради» угруповання «ДНР» Андрій Пургін заявив, що сепаратисти не мали зброї, здатної збити літак на такій висоті. Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що міжнародне розслідування під нідерландським керівництвом має дізнатися, що сталося, додавши, що «російська сторона чекає на цю інформацію з нетерпінням».

Якщо новий уряд хоче врятувати Україну, він мав би забути про Росію, а натомість почати боротися з корупцією, пише політолог Колін Клірі на сторінках американського часопису Foreign Policy. Не дивлячись на те, що практично всі українські уряди обіцяли побороти корупцію, український президент Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, здається, дійсно цього хочуть, вважає експерт.

Україна є на правильному шляху, але попереду ще багато роботи. «Через те, що багато українців страждають через наслідки економічного спаду, пріоритетом має бути енергійна кампанія інформування громадськості для пояснення реформ, щоб запобігти негативній реакції», – пише Клірі.

Звичайно, конфлікт на сході відволікає увагу від проведення реформ. Але жертва багатьох тисяч людей робить запровадження антикорупційних механізмів особливо нагальним. Україна все ще має шанс цього року показати, що вона може рішуче діяти для заміни клептократії на верховенство закону, пише експерт. «Успіх цього історичного зусилля не лише зміцнить українську державність, але й матиме відображення на всьому пострадянському просторі», – пише Клірі.

Зникнення російського президента Володимира Путіна змушує всіх росіян, навіть його опонентів, хвилюватися, як дітей, чий батько пішов із дому і ніяк не повернеться, пише кореспондент міжнародної агенції новин Bloomberg Леонід Бершидський. На його думку, це є ознакою того, що Путін став повноправним диктатором у колективних думках народу.

Аналітик Сіжбрен де Жон: «Владе, ти де? Знову відлітаєш? Путін зникає як диктатор»


«Врешті-решт, лідери демократичних націй, у першу чергу, ніколи не зникають – розклад американського президента Барака Обами завжди розміщують на його сайті, а сайт німецького канцлера Ангели Меркель постійно публікує новини про її публічні появи. Їхні речники не намагаються приховати, якщо лідери почувають себе погано, або в них болить горло. Лише диктатор буде робити таємниці про напад грипу або тиждень зустрічей», – пише журналіст.

Однак, якою б не була причина його відсутності, Росія не може функціонувати без нього. Ірраціональні страхи – і надії – стають явними, зазначає Бершидський.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG