Доступність посилання

ТОП новини

Єпископи і президент запросили папу Римського до України


Папа Франциск зустрічається з українськими єпископами 20 лютого 2015 року
Папа Франциск зустрічається з українськими єпископами 20 лютого 2015 року

Візит президента України до Ватикану сприяв би візиту папи Римського до України – митрополит Мечислав Мокшицький

Єпископи Українсько греко-католицької і Римо-католицької церков під час останньої поїздки до Ватикану вкотре запросили понтифіка приїхати в Україну. Про це повідомив архиєпископ Львівський Римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький. Також понтифік отримав офіційне запрошення від президента Петра Порошенка. Але чи реальний приїзд папи в Україну?

Понтифік ще не відповів на запрошення духовенства і українського президента, але папа Франциск відомий своєю непередбачуваністю. Великою мірою приїзд понтифіка залежить від президента України, наголосив львівський архиєпископ Мечислав Мокшицький. Митрополит здивований, що досі Петро Порошенко не відвідав папу Франциска.

Мечислав Мокшицький
Мечислав Мокшицький

«Нам трішки прикро, як мирянам і католикам, що наш президент не приїхав до папи з візитом. Зазвичай, новий президент відвідує Італію і папу Римського. У цій ситуації такий офіційний візит українського президента дуже потрібний і рекомендований для справи України», – каже митрополит Мечислав Мокшицький і припускає, що такий візит дав би більше шансів щодо приїзду папи в Україну.

Папа здатен на несподіванки

Митрополит Мечислав Мокшицький був секретарем Івана Павла ІІ протягом останніх дев’яти років його життя. Відтак достеменно знає, як організовуються паломництва папи. Понтифік може приїхати до своїх вірних, а також, як глава Ватикану, на запрошення президента держави.

До того ж, має бути вагома причина для візиту, а це особлива подія в житті Римо- чи Греко-католицької церкви, або ж у житті країни. Своє запрошення владики аргументували ситуацією в Україні. Римо-католицька церва просить папу приїхати і разом з громадянами України помолитись за мир і стабільність в державі.

Ми думаємо, що приїзд папи до України важливий, щоб молитись за мир, і щоби заохочувати інші держави, інші церкви до такої солідарності
Мечислав Мокшицький

«Коли була складна ситуація в Боснії і Герцоговині, то, щоб додати моральну підтримку після війни людям, Іван Павло ІІ швидко поїхав до Сараєва. Ми думаємо, що приїзд папи до України важливий, щоб молитись за мир, і щоби заохочувати інші держави, інші церкви до такої солідарності. Як це буде швидко, ми цього не знаємо: папа Франциск робить такі несподіванки», – зазначив митрополит.

Мечислав Мокшицький
Мечислав Мокшицький

Зазвичай візит понтифіка готується упродовж півроку. Папа Франциск найбільше цікавився у єпископів ситуацією в Україні. Владики розповіли, зокрема, про те, що до українських бійців у полоні застосовують тортури.

«Ми йому у деталях розповідали, і, коли сказали про тортури, то папа був здивований, бо про не чув цього, і йому було дуже прикро. Папа запевнив, що далі молитиметься, говоритиме з міністром закордонних справ, щоб все робити, щоб війни не було».

Якщо понтифік відвідає Україну, то приїде і до Львова, де проживає найбільша кількість католиків у державі.

На початку 2001 року чимало скептиків не вірили у візит папи Івана Павла ІІ в Україну, а у червні його вітали мільйони людей у Києві та Львові. Тоді понтифік проголосив новомучениками тридцять представників Греко-католицької і Римо-католицької церков. Греко-католики очікують від папи Франциска проголошення блаженним митрополита Андрея Шептицького.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG