Доступність посилання

ТОП новини

Затримані у справі Нємцова розповідають про побиття – правозахисники


Анзор Губашев
Анзор Губашев

Затриманий у справі про вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова Шагід Губашев заявляє про побиття його та брата Анзора силовиками, повідомив член Ради при президентові Росії щодо розвитку громадянського суспільства Андрій Бабушкін.

«Затриманий Шагід Губашев нам заявив, що до них застосовували не дозволені методи. Він розповів, що його не дуже били, кілька разів вдарили, а його брата дуже сильно побили і застосовували до нього різні протиправні дії. Коли ми зайшли до Анзова Губашева, ми побачили у нього садна на переніссі, руках та ногах», – сказав Андрій Бабушкін у п’ятницю, 13 березня, після відвідання затриманих у справі про вбивство Нємцова у Лефортовському СІЗО.

За словами Бабушкіна, ще один затриманий Заур Дадаєв також розповів про побиття. «Він нам повторив кілька разів, що якби до нього не застосовувалися такі методи, він би не дав таких свідчень».

12 березня у Росії захист Заура Дадаєва, підозрюваного у вбивстві опозиціонера Бориса Нємцова, оскаржив його арешт.

Дадаєв став четвертим із п’яти фігурантів справи, хто оскаржив обраний судом запобіжний захід. Раніше скарги на арешт подали Анзор Губашев, Хамзат Бахаєв і Тамерлан Ескерханов.

Звинувачення наразі висунули лише Зауру Дадаєву, якого слідство вважає виконавцем злочину, й Анзору Губашеву. Всі підозрювані в причетності до вбивства Нємцова провину заперечують.

10 березня колишній поліцейський з Чечні Заур Дадаєв відмовився від зізнання в скоєнні злочину. Правозахисникам, які відвідали його в СІЗО, Дадаєв поскаржився на побиття і тортури при затриманні. Дадаєв розповів, що два дні провів у наручниках, кайданах на ногах і з пакетом на голові, чекаючи суду, щоб заявити про свою невинність. На зізнання посилалася суддя Басманного суду при обранні Дадаєву запобіжного заходу у вигляді арешту.

Борис Нємцов був убитий пізно ввечері 27 лютого на Великому Москворецькому мосту в Москві.

XS
SM
MD
LG