Доступність посилання

ТОП новини

«Українцям треба сміливіше братися за вирішення своїх проблем» – громадський діяч


«Українцям треба сміливіше підходити до вирішення своїх проблем» – громадський діяч
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

«Українцям треба сміливіше підходити до вирішення своїх проблем» – громадський діяч

Який він, молодий потенціал країни, та чи готова українська молодь до реформаторської діяльності?

Не секрет, що головний майданчик реформ в Україні – столиця. Реформи в правоохоронних органах, в боротьбі з корупцією, в економіці, в інформаційному просторі. Здебільшого – за участі та під тиском молодих київських активістів. Яка ж ситуація на місцях? Чи не перевелись громадські активісти в регіонах?

Молодого активіста, п’ятикурсника Дмитра Тіщенка вдалося впіймати пізно ввечері, в перерві між роботою та черговою поїздкою у справах суспільно важливих. Коротко описати діяльність Дмитра неможливо. Голова «Студентського братства Сумщини», віце-президент «Української асоціації студентського самоврядування», член громадської ради при Міністерстві освіти і науки, засновник сумського он-лайн телебачення «Суми LIVE», активний учасник подій, зокрема, сумського Майдану. Захоплюється IT-технологіями та журналістикою.

За кілька годин після зйомки сюжету Дмитро знову поїде містами України з лекціями для студентів.

«То буде семінар «Участь студентів у забезпеченні якості вищої освіти». Ми їздимо і розповідаємо про нновації Закону про вищу освіту, розповідаємо про реформи взагалі, які відбуваються, студентів активізуємо, щоб вони більше брали участь у всіх процесах цих», – розповів Дмитро.

Компенсація досвіду ентузіазмом

Взимку 2013-го Дмитро з друзями вів «стріми» з сумського Майдану. Так народилось он-лайн телебачення «Суми LIVE». Активісти власноруч змайстрували студію та щодня вели прямі ефіри, розповідаючи останні події в місті та Україні.

Після цього новий директор обласного телебачення Микола Чернотицький запропонував Дмитру долучитись до переформатування державного ТБ. Микола впевнений – не помилився, адже вже є результати. На зайнятість Дмитра не скаржиться.

«Головне, щоб він виконував поставлені задачі. А тайм-менеджментом вже нехай він займається, а не я», – говорить Микола Чернотицький.

На брак часу все ж трохи скаржаться друзі та рідні Дмитра. Його подруга Аня, теж громадська діячка, каже, частенько не вистачає друга, але розуміє, що інакше – просто ніяк.

«Коли ти хочеш, щоб він щось зробив, ти йому телефонуєш, а він такий: «А я знову завтра кудись їду». Його дуже часто не буває в Сумах, і я насправді дуже рада за нього. У нього все вийде, він «умнічка», – каже Анна Товстуха.

Подруга впевнена, на Дмитра чекає велике майбутнє, при чому в будь-якій галузі: чи то в політиці, чи громадському секторі, чи IT-сфері.

«Це може бути майже що завгодно. Але, я знаю, що б це не було, він зможе поєднати всі такі улюблені сфери свого життя і досягнути успіху, створивши щось нове, цікаве, чого до нього ще не було», – стверджує Анна.

Проблема українців – нерішучість та «совкова» нелюбов до змін

Дмитро ж не знає, куди заведе життя, але однозначно – відпочивати не збирається. Впевнений, головна перешкода на шляху до громадянського суспільства – «совкова» нелюбов до змін, скутість та сором’язливість багатьох українців. Вважає, що зараз необхідно розповідати людям про їхні права та прищеплювати сміливість їх відстоювати.

Є громадські організації, які працюють краще, ніж деякі державні органи. Треба звертатись, не треба соромитись! Скільки можна вже соромитись?
Дмитро Тіщенко

«Однозначно, вас будуть сприймати негативно, і багато людей: ніхто не любить реформ. Просто треба сміливіше підходити до вирішення своїх проблем. Нічого немає страшного в тому! Є органи, які опікуються цими питаннями, є громадські організації, які працюють краще, ніж деякі державні органи. Треба звертатись, не треба соромитись! Скільки можна вже соромитись, я не знаю», ­– говорить Дмитро.

У планах Дмитра – продовження роботи над «Суми LIVE», активна робота зі студентством, а також реалізація соціальних, журналістських та IT-проектів, як локальних, сумських, так і всеукраїнських.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG