Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонники: Україна не брала участі в оформленні чергового «гумконвою» з Росії


У Державній прикордонній службі України заявляють, що українські прикордонники не змогли оглянути і оформити черговий вантаж з «гуманітарною допомогою» з Росії, що перетнув кордон України у неділю вранці. Про це йдеться у повідомленні на сайті ДПСУ.

«15 березня російська сторона в односторонньому порядку здійснила оформлення чергового, так званого «гуманітарного конвою», – йдеться в повідомленні.

«Переміщення «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та національного законодавства і погоджених з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста модальностей. Крім того, враховуючи, що російською стороною своєчасно не надана інформація щодо способу доставки, номенклатури вантажу та місця перетину кордону українська міжвідомча група жодним чином, навіть шляхом візуального спостереження, участі в оформленні вантажу не брала», – наголосили в Держприкордонслужбі України.

Російське МНС у неділю відправило позапланову колону з «допомогою для проведення посівної кампанії на Донбасі». Це вже 19-й «гуманітарний конвой», який зайшов на територію України без погодження з українською стороною.

Ні представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, ні українські прикордонники не мають змоги оглядати ці вантажі. Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство.

Наприкінці січня президент України Петро Порошенко назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються з пального для танків і зброї для бойовиків.

XS
SM
MD
LG