Доступність посилання

ТОП новини

Бездіяльність Європи щодо України – страшний сором – чеський історик


Карл Шварценберґ, Даніел Кроупа, Мартін Путна, Алекс Келін
Карл Шварценберґ, Даніел Кроупа, Мартін Путна, Алекс Келін

У Празі провели паралелі між окупацією Чехословаччини й агресією Росії проти України

Паралелі між окупаціями Чехословаччини нацистською Німеччиною у 1939 році та Радянським Союзом у 1968 році з агресію Росії проти України проводили у Празі під час благодійної акції «Досить окупацій» у неділю, у день 76-х роковин німецького загарбання. Окрім дискусії, організатори вечора провели також аукціон, на якому зібрали майже 1000 доларів. Їх планують передати на підтримку сімей загиблих українських військових і родин, які постраждали від російської агресії.

На прикладі чеської історії 20-го століття чеський історик і культуролог, професор Карлового університету в Празі Мартін Путна розповів Радіо Свобода про паралелі між агресією нацистської Німеччини та Радянського Союзу проти Чехословаччини тоді та Росії проти України сьогодні.

«Одна з найбільших традиційних помилок європейської політики полягає в тому, що Європа приділяє більше уваги інтересам наддержав, а не так званих малих народів», – сказав він.

Путна розповів, що в 1939 році, під час наступу німецької наддержави Європа виправдовувала свою бездіяльність тим, що в Чехословаччині мешкає німецька меншина, отже, Німеччина має право на такі дії. У 1968 році Європа виправдовувала окупацію Чехословаччини Радянським Союзом тим, що східноєвропейська країна була начебто в зоні впливу Кремля.

«Зараз це відбувається втретє, тобто Росія знову окупує частини України, а Європа, на жаль, здається, говорить цим, що то є російська сфера впливу, а тому Росія має на це право. Страшна помилка, страшний сором», – сказав Путна.

Учасники акції "Досить окупацій"
Учасники акції "Досить окупацій"

Обговорити схожість окупацій Чехословаччини з ситуацією в Україні на благодійному вечорі в Празі зібралися також Карл Шварценберґ, голова Комітету у закордонних справах парламенту Чехії і колишній міністр закордонних справ, Алекс Келін, представник російської національної меншини в уряді Чехії, та Даніел Кроупа, політик і професор.

Учасники дискусії згадували, зокрема, радянську окупацію 1968 року, яку зазнали особисто. Посилаючись на власний досвід тих часів, вони закликали допомогти Україні сьогодні.

У Празі показали фільм про Донбас і збирають гроші для сімей АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Шварценберґ сказав, що переймається тим, що чехи не зможуть проявити ту солідарність щодо України, яку вони самі отримали від сусідніх країн під час обох окупацій 20-го століття. «Згадаймо, що були часи, коли ми були у тій самій ситуації. Можливо, ці часи знову прийдуть. Прошу, допомагаймо Україні», – сказав він.

У своїй промові Алекс Келін зазначив, що допомагати варто не лише українцям, але й росіянам, які живуть під тиском Кремля. За його словами, допомагати треба тим «15 відсоткам росіян, які вміють мислити», щоб вони були в змозі підштовхнути російську систему до змін на краще.

Даніел Кроупа додав, що не все ще втрачено ані в Росії, ані в Україні. Однак для досягнення перемоги Європа має лишатися об’єднаною та «дихати на повні легені»: не лише лівою, західноєвропейською, але й правою, східноєвропейською.

Дискусію закінчили, заспівавши український гімн. Співали його не лише українські гості акції, але й деякі її учасники, зокрема професор Путна. На запитання, звідки він знає слова українського гімну, відповів, що це було перше, що він зробив, коли розпочався Майдан: вивчив слова.

Учасники акції виконали гімн України
Учасники акції виконали гімн України

Благодійний аукціон

Після дискусії гостей акції, яких у кав’ярні «Люцерна» у самому центрі Праги зібралося більше сотні, розважав львівський етно-гурт «Коралі». Жінки співали народні пісні як західної, так і східної України.

Насолоджувалися їхнім співом не лише українці, але й присутні чехи, як зокрема програміст Войтєх Портеш. Він долучився благодійного вечора тому, що, на його думку, Європа не робить достатньо для допомоги Україні. «Не те, щоб я думав, що своєю присутністю тут можу щось змінити, але, мені здається, якщо такі акції, на яких ситуацію в Україні пояснюють чи обговорюють, існують, то варто в них брати участь», – сказав він Радіо Свобода.

Благодійний аукціон розпочав другу половину акції «Досить окупацій». На продаж виставили низку предметів, починаючи від вишиваних рушників і сорочок, закінчуючи календарем із фотографіями українських «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт.

Загалом організаторам акції вдалося таким чином зібрати біля 1000 доларів. Ці гроші витратять на допомогу родинам українських військових, загиблих на Донбасі, а також мирним жителям, які постраждали через бойові дії на сході України.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG