Доступність посилання

ТОП новини

«Зупиніть війну в Україні й допоможіть українцям», – закликають чеські й словацькі інтелектуали


©Shutterstock
©Shutterstock

Понад 130 чеських і словацьких інтелектуалів закликають лідерів найбільших країн Західної Європи і США не вести з Росією політики примирення, «а надати Україні військову та економічну допомогу».

У відкритому листі під заголовком «У Європі триває війна» відомі письменники, вчені, державні, громадські й культурні діячі стверджують, що нинішня ситуація в Україні нагадує «мюнхенську зраду», коли в 1938 році Європа не зуміла захистити від нацизму незалежну Чехословаччину й дозволила Гітлерові окупувати її терени.

Події приблизно 80-літньої історії, наголошується в листі, «кинули тінь сумнівів на вірогідність міжнародних гарантій і договорів, включно з гарантіями безпеки, які країнам надає членство в НАТО», мовиться у відкритому листі.

«Нас турбує, що через майже 80 років після Мюнхена ситуація повторюється. В 1994 році Україна відмовилась від свого арсеналу атомного озброєння, а Сполучені Штати Америки і Велика Британія, підписавши Будапештський меморандум, стали гарантами територіальної цілісності й незалежності України», – нагадується в листі.

Відкритий лист адресований президентові США Бараку Обамі, прем’єрові Великої Британії Дейвіду Камеронові, канцлерові Німеччини Анґелі Меркель, голові Європейської Ради Дональду Тускові, голові Єврокомісії Жану-Клоду Юнкерові.

Свої підписи під відкритим листом, серед інших, поставили колишній прем’єр Чехії Петр Пітгарт, лауреат «Оскара», режисер і письменник Їржі Менцел, публіцист Федор Ґал, публіцистка Петра Шустрова.

XS
SM
MD
LG