Доступність посилання

ТОП новини

ЄС відкриває Боснії шлях до членства


Міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу схвалили текст угоди про стабілізацію й асоціацію між ЄС і Боснією й Герцеговиною, що відкриває цій країні шлях до вступу до Євросоюзу.

Але, попередили міністри, для того, щоб ЄС міг розглянути заявку Боснії про вступ, із її боку необхідний суттєвий поступ у втіленні програми реформ – у першу чергу в галузі прав людини, демократії, а також політичних і економічних свобод.

Угода про стабілізацію й асоціацію – такі договори Євросоюз пропонував усім країнам Західних Балкан – прямо передбачає можливість членства в ЄС, на відміну від угод про асоціацію з низкою інших країн, зокрема, з Україною. Також ця угода передбачає зону майже повністю вільної торгівлі з Євросоюзом після набуття чинності.

Минулого місяця розбіжності щодо тексту угоди про стабілізацію й асоціацію з ЄС по кількох роках суперечок подолали лідери Боснії.

Боснія і Герцеговина, разом із частково визнаним Косовом, досі не є офіційним кандидатом на вступ до ЄС, хоча вважається потенційним кандидатом. Інші країни Західних Балкан уже є офіційними кандидатами на членство в Євросоюзі; Хорватія вже стала членом улітку 2013 року.

XS
SM
MD
LG