Доступність посилання

ТОП новини

Росія починає святкувати початок окупації Криму


Сімферополь, 16 березня 2015 року
Сімферополь, 16 березня 2015 року

Росія почала тижневе святкування перших роковин із часу окупації нею українського Криму.

У спеціальній церемонії в «Державній раді», законодавчому органі російської окупаційної влади на півострові, представник президента Росії Володимира Путіна Олег Белавенцев привітав російських депутатів регіону з роковинами «повернення до Росії».

Тим часом у світі з нагоди цих роковин знову нагадали про невизнання російської окупації цієї частини території України.

Зокрема, в Європейському союзі верховний представник із закордонних справ Федеріка Моґеріні висловила занепокоєння невпинним нарощуванням кількості російських військ на півострові.

А в Державному департаменті США звернули увагу на радикальне погіршення становища з правами людини в окупованому Криму протягом року, що минув.

І в Євросоюзі, і у США наголосили, що санкції, запроваджені проти Росії і проти кримських проросійських сепаратистів, залишатимуться чинні, аж доки Росія не припинить окупацію Криму.

16 березня минулого року у Криму, який на той час по суті контролювали російські окупаційні війська, був проведений незаконний псевдореферендум, за оголошеними результатами якого нібито понад 97 відсотків його учасників висловилися за вступ півострова до Росії за участі в заході понад 83 відсотків виборців. На підставі цих «даних» Росія оголосила про анексію цієї частини території України. Тим часом, за даними членів Ради з прав людини при президентові Росії, справжні результати були цілком інші: «за» проголосували насправді тільки 50–60 відсотків його учасників, а явка становила лише 30–50 відсотків. Світ не визнав цієї спроби анексії, Генеральна асамблея ООН оголосила «результати референдуму» такими, що не мають ніяких юридичних наслідків.

XS
SM
MD
LG