Доступність посилання

ТОП новини

Кремль розчарувався в «Опозиційному блоці»? (Огляд преси)


У Москві воліли б, щоб в Україні діяв проект на кшталт «Українського вибору» Віктора Медведчука

Стара агентура Кремля досі залишилася в парламентському, урядовому корпусі, у силовому блоках, навіть у спецслужбах. У кожній галузі – добра третина, стверджує в «Газеті по-українськи» колишній голова зовнішньої розвідки Микола Маломуж. Утім, він наголошує, що це – відносні цифри. В уряді, наприклад, може бути й один агент Кремля. Але він віддає такі накази підлеглим, що вигідні йому, а не країні. Люди, які з ним працюють, можуть не знати про мету й плани свого начальника. Адже він, найімовірніше, прикривається патріотичними гаслами.

В цьому ж числі експерти «Газети по-українськи» переконують, що сьогодні в Україні немає справжньої опозиції. А ту, що є, можна поділити на дві частини. Перша – яка прагне радикальніших змін, є нечисельною. Вона представлена громадянським суспільством поза парламентом. Наприклад, партія «Демократичний альянс». Друга – колишні регіонали, які зараз входять до «Опозиційного блоку». Їхній шлях у політиці не буде довгим, адже вони себе дискредитували. Перша опозиція тягне у майбутнє, друга – у минуле. Загалом, на думку експертів, Кремль розчарувався в «Опозиційному блоці», бо він не справляється і не завжди виконує їхнє замовлення. У Москві воліли б, щоб був проект на кшталт «Українського вибору» Віктора Медведчука. Але поки що це не працює.

А тим часом, як пише газета «Сегодня», найбільші партії вже почали готуватися до місцевих виборів, які можуть відбутися 25 жовтня. Розгорнули активну підготовку практично всі політсили, представлені у Верховній Раді. «Блок Петра Порошенка» знову перейменувався в «Солідарність», а «Опозиційний блок» може переформатуватися в нову політсилу. Він перший почав підготовку до виборів і вже на початку квітня проведе з’їзд, на якому може ухвалити рішення про зміну назви. Адже там сподіваються, що мають шанси отримати чимало голосів і вийти з опозиційного формату. Докладніше йдеться в матеріалі «Вибори на низькому старті».

У владних структурах все частіше стали говорити і про майбутні місцеві вибори на охопленій протистоянням території Донбасу. Адже представляти регіон мають не підтримувані Кремлем бойовики зі зброєю, а ті, кому довіряють місцеві мешканці. Однак, як зазначає газета «Україна молода», політичну частину Мінських домовленостей Україна виконає лише якщо бойовики складуть зброю, а російські найманці заберуться геть. На цьому наголошується в статті «Деескалація без ілюзій».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG