Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль голосує на парламентських виборах


Прем’єр Нетаньягу збирається вчетверте очолити уряд, але його опоненти лівоцентристи можуть цьому завадити

Сьогодні в Ізраїлі відбуваються парламентські вибори, на яких прем’єру Беньяміну Нетаньягу протистоїть лівоцентристський альянс, який хоче відбудувати відносини з палестинцями та покращити взаємини Ізраїлю з міжнародною спільнотою. Соціологи кажуть, що в результаті затятої передвиборчої боротьби жодна з партій не набере більше чверті мандатів, а відтак майбутній уряд буде результатом коаліційних угод.

В разі перемоги і здатності сформувати праву коаліції прем’єрство Беньяміна Нетаньягу буде вже його четвертим, але останнім часом дуже сильно симпатії отримали дві лівоцентриські сили – «Сіонський союз» Іцхака Герцога, показники якого в останні дні випередили «Лікуд» Нетаньягу, а також партія «Ха-Тнуа», яку очолює колишній міністр закордонних справ Ізраїлю Ципі Лівні.

Нетаньягу може знову очолити уряд, коли активно підуть голосувати виборці – як він сам сказав в одному інтерв’ю перед виборами – націоналістичного табору. Тобто, мешканці ізраїльських поселень, ортодоксальні євреї, люди крайніх правих переконань.

Деякі параметри виборів у цифрах:

Кількість виборців – 5,9 мільйонів;
Кількість місць в парламенті – кнесеті – 120;
Останні вибори – 2013 рік;
Кількість партій-претендентів на місця в парламенті – 26;
Прохідний бар’єр – 3,25 відсотка;
Скільки партій мають шанс потрапити до парламенту – 10;
Скільки мандатів потрібно для формування правлячої коаліції – 61.

Чому ізраїльські вибори мають значення? Тому що Ізраїль – дуже важлива країна на Близькому сході із впливом поза його межами. Ізраїль має безпосереднє відношення до складних проблем, які намагається вирішити світова дипломатія: ізраїльсько-палестинський конфлікт та ядерна програма Ірану.

Беньямін Нетаньягу каже, що між ним та його головними опонентами є суттєві відмінності.

«Вони здадуться, вони захочуть капітулювати. Ципі Лівні та Іцхак Герцог критикували моє рішення про побудову поселень в Єрусалимі. Вони критикували мою позицію щодо Ірану – справді, вони не підтримують мене. Відтак, різниця між нами є. Я з усіх сил борюся за речі, які є ключовими для безпеки Ізраїлю, його майбутнього і нашої економіки. У них – інші уявлення», – сказав Нетаньягу.

Розбіжності в ключових питаннях

Нетаньягу виступає за розбудову ізраїльських поселень в Східному Єрусалимі, який палестинці бачать своєю майбутньої столицею. Перед самим днем голосування Нетаньягу вів кампанію в поселенні Східного Єрусалиму і сказав, що лише він є тим, хто гарантуватиме безпеку міста.

Він також заявив, що допоки буде біля керма уряду, незалежна палестинська держава не постане.

Нетаньяху також виступає проти ядерної угоди з Іраном і про це він зокрема говорив під час недавнього виступу в американському Конгресі, вважаючи, що ядерна угода з Тегераном «може поставити під загрозу виживання Ізраїлю».

Адміністрація США, країни міжнародної групи, які ведуть перемовини з Іраном, кажуть, що Тегеран має принаймні на 10 років погодитись з мораторієм на ядерну діяльність в разі досягнення угоди.

Шість держав, які залучені до переговорного процесу, встановили дату 30 червня як крайній термін для остаточної угоди з Іраном і кінець березня для вироблення проміжної рамкової угоди.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG