Доступність посилання

ТОП новини

Висадки десанту бойовиків не допустимо – оборонці Маріуполя


«Ми визначили найбільш небезпечні позиції з моря, де може бути прорив супротивника. Зараз вони укріплюються» – Олег Сушинський

Маріуполь – Розвідка українських сил АТО на Донбасі звітує про концентрацію за останні дні бойовиків в районі Донецького аеропорту та в населених пунктах на схід від Маріуполя. Оборону маріупольського напрямку від проросійських сепаратистів тримають не лише військові, а й представники територіальної оборони Маріуполя. Запевняють, що до ймовірних планів ворога наступати з моря готові.

Маріуполь має три лінії оборони, які, за словами начальника штабу «Оборони Маріуполя» Романа Соколова, сухопутним шляхом подолати майже неможливо.

«Розвідка постійно відстежує пересування техніки супротивника. За останніми даними розвідувальної служби, супротивник нарощує сили в районі населеного пункту Новоазовськ», – заявив Роман Соколов.

За його словами, бойовики постійно намагаються сіяти паніку в місті, вкидаючи «фейкові» новини про значну концентрацію бойової техніки та насування на місто танкової колони. У кризовому центрі «Оборони Маріуполя» спростовують такі чутки, запевняючи, що прямої загрози для Маріуполя немає.

«Сухопутним шляхом місто взяти дуже складно, майже неможливо. Якщо застосовувати авіацію, тоді так – це не військова таємниця. Кількість техніки, яка зараз є там – в Новоазовську, не несе якоїсь прямої загрози для Маріуполя. Тобто тих фортифікаційних споруджень та кількості нашої сили достатньо, щоб цю техніку зупинити, тому прямої загрози для Маріуполя на сьогодні немає», – запевнив Роман Соколов.

Військові заявляють, що впродовж останніх днів бойовики в маріупольському напрямку перегруповуються та накопичують техніку, також прибуває підкріплення. Прес-офіцер сектора «М» в зоні АТО Олег Сушинський запевняє, що підстав для надмірних хвилювань немає.

Щодо загрози з морського боку – ситуація під контролем

«Ми визначили найбільш небезпечні позиції з моря, де може бути прорив супротивника. Зараз вони укріплюються. Там працювали розвідники, цю ситуацію ми контролюємо і всі підступи ми заміновуємо так, щоби противник навіть не зміг близько дістатися з моря до узбережжя Маріуполя. Ми також не спимо, завжди на варті, до нас підходять нові сили, ми укріплюємося, нам приходить підмога і ми готові дати гідну відсіч ворогу у разі наступу», – сказав Олег Сушинський.

Загалом на азовському узбережжі нині є дві ділянки, на які може висадитись десант. Військові визначили їх під час вивчення історичних документів часів Великої Вітчизняної Війни, коли в Маріуполі висаджувався десант. Фахівці оцінили ландшафт морської місцевості і вирішили замінувати лише ці ділянки. Про це розповів заступник начальника сектора «М» в зоні АТО Олександр Синько. За його словами, завданням на сьогодні є не допустити на маріупольському напрямку сценарію Дебальцева.

Командир полку «Азов» Андрій Білецький каже, що більшість позицій на маріупольському напрямку обладнані доволі якісно, але для надійної оборони потрібно мати більше військової техніки.

«Треба розуміти, що сама по собі фортифікація не стріляє і є всього-на-всього мертва конструкція. Для того, щоб утримувати фортифікаційну лінію, потрібна артилерія, бронетехніка, потрібні засоби підсилення…Командування повинно тримати артилерійські резерви, бронетанкові резерви, щоб запобігти наступу», – переконаний Білецький.

У штабі «Оборони Маріуполя» тим часом оцінюють настрої маріупольців як такі, що розділили по третині тих, хто готовий дати відсіч ворогу і тих, хто прихильний до сепаратистів. Решта 40% маріупольців займають нейтральну позицію.

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG