Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Польщі не визнає рішення суду про виселення консульства в Санкт-Петербурзі


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

МЗС Польщі не визнає рішення Арбітражного суду Санкт-Петербурга і Ленінградської області про виселення консульства Польщі з приміщень у цьому місті через борг у розмірі понад 74 мільйонів російських рублів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Варшаві.

Представник МЗС Польщі Марцін Войцеховський заявив, що виселення дипломатичного представництва було б грубим порушенням Росією міжнародного законодавства.

«Відповідно до Віденської конвенції, диппредставництва не можуть бути стороною судового процесу. Тому Польща не визнає рішення арбітражного суду в Санкт-Петербурзі – ми вважаємо, що воно не відповідає міжнародному законодавству. Наголошую також, що наше консульство не брало участі в цьому процесі», – зазначив він.

За його словами, ситуація з консульством Польщі в Петербурзі є елементом давнього спору. У 70-х роках минулого століття Польща на підставі міжнародних угод передала Росії у власність нерухомість, в якій перебували її диппредставництва.

Однак Росія не зробила подібного кроку у відповідь і тепер виявилося, що польська сторона повинна платити за користування нерухомістю в Росії, водночас Росія, за словами Войцеховського, не платить за нерухомість у Варшаві понад 40 років, а в Гданську – 60 років.

МЗС Польщі сподівається, що проблема буде вирішена шляхом діалогу, і наголошує, що на підставі 31-го пункту Віденської конвенції диппредставництва мають недоторканність.

Раніше повідомлялось, що влада Санкт-Петербурга отримала виконавчий лист за рішенням суду про відшкодування боргу з оренди та виселення Генерального консульства Польщі з будівель у цьому місті.

XS
SM
MD
LG