Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада закликала ООН та ЄС ввести миротворців на територію України


Перебийніс: спостережну місію Ради безпеки ООН можна відправляти на Донбас без дозволу Росії

Верховна Рада підтримала ініціативу президента Петра Порошенка звернутись до Ради безпеки ООН та Ради Європейського союзу про введення на територію України миротворчого контингенту. Експерти застерігають від подвійної гри Росії у цьому питанні.

«За» президентський законопроект проголосував 341 народний депутат – більше конституційної більшості. «Всі так хочуть миру», – прокоментував спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Як розповів Радіо Свобода речник міністерства закордонних справ Євген Перебийніс, поки що не йдеться про розгортання справжнього контингенту «блакитних касок». За його словами, «ми просимо від Організації Об’єднаних Націй надіслати до України оціночну місію, щоб вже на місці визначити майбутні параметри та формат цієї місії».

Речник МЗС також повідомив, що спостережна місія має встановити усі необхідні деталі та представити їх у Раді Безпеки ООН. Важливо, що відправити цих технічних спеціалістів можна без дозволу Росії – постійного члена Радбезу.

«Йдеться про команду фахівців, які мають на місці визначити скільки особового складу має нараховувати майбутня місія ООН, який може бути формат її роботи, який може бути її мандат», – наголошує Євген Перебийніс.

Речник МЗС також додав, що зволікань зі зверненням до генерального секретаря ООН не буде, але коли така місія може бути відправлена визначає лише генеральний секретар.

Як раніше розповів Радіо Свобода екс-заступник міністра оборони Словаччини та експерт з питань безпеки Роберт Ондрейчак, навіть у випадку ухвалення відповідного рішення, відправка потребуватиме щонайменше місяця.

У Росії можуть бути контрпропозиції – експерт

Експерт з питань безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник вважає, що звернення до ООН може спрацювати як дипломатична зброя проти Росії на міжнародному рівні – ініціатива змусить її вчергове продемонструвати свою незацікавленість у врегулюванні конфлікту. Він розповів Радіо Свобода, що місія не зможе працювати без згоди усіх сторін конфлікту та фактичного припинення вогню.

«Якби справа була лише в цих незаконних збройних формуваннях – «ДНР» і «ЛНР», то теоретично можна було б сформувати контингент із країн, які зможуть примусити їх до миру – роззброїти чи знищити. Але з того боку конфлікту виступає Росія», – нагадує експерт.

Він також нагадав, що замість миротворчих сил ООН Росія може запропонувати розгорнути тут військовий контингент країн СНД чи країн Організації договору про колективну безпеку.

«По суті це буде російський миротворчий контингент. Це все під лекала Придністров’я, Абхазії, Південної Осетії», – вважає Олексій Мельник.

За останні два тижні Росія змінювала двічі свою позицію щодо миротворців ООН. 2 березня міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявляв, що запрошення миротворчої місії на схід України було б порушенням мінських домовленостей. А вже 16 березня міністр визнав, що Росія готова обговорювати запрошення миротворців на Донбас.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG