Доступність посилання

ТОП новини

Видатки на «Українську книгу» збільшили до 50 мільйонів гривень


©Shutterstock
©Shutterstock

Як друкуватимуть за державний кошт у 2015 році?

Київ – 34,5 мільйони гривень додав уряд на фінансування програми «Українська книга». Тож, окрім вже визначених книжок, за державний кошт цього року мають надрукувати новий перелік. Однак тепер процес вибору буде відкритим – за участі ЗМІ і в онлайн-режимі – запевняють у Держкомтелерадіо. Раніше ж видавці та експерти звинувачували учасників відбору в необ’єктивності та хабарництві.

У відповідь на звинувачення в кулуарності й закритості формування переліку видань, передбачених до випуску за бюджетні кошти Держкомтерелрадіо зробило засідання експертної ради відкритими до перегляду в онлайн-режимі.

І на першому зібранні «за новими принципами» президент української бібліотечної асоціації та голова експертної ради програми «Українська книга» Ірина Шевченко пояснила механізм відбору видань.

«20 березня кожен член експертної ради має подати остаточний список своїх пропозицій, потім обговоримо і затвердимо. Технічні відповідальні працівники зроблять зведений список за більшістю голосів. У нас 21 член ради, тобто 11 людей має висловитися за певну позицію. Якщо позиція набирає 11 голосів, вона потрапляє в остаточний перелік. І фінансисти його аналізують», – розповідає вона.

Видатки на випуск книг за програмою «Українська книга» збільшено з 15,5 до 50 мільйонів гривень. Водночас видавництва надали на розгляд експертної ради проектів на суму 141 мільйон, говорить директор департаменту видавничої справи та преси Держкомтелерадіо Олексій Кононенко.​ За його словами, важливо обирати видання, а не видавництва. Адже раніше експертів програми звинувачували у наданні переваги певним видавництвам – за «відкат».

«Ми з вами вибираємо книги, а не видавництва. Можливо, я запропоную надалі прибирати зі списку назву видавництва. Що ж до вартості видання, то, чесне слово, наші фінансисти чітко відпрацьовують ці речі. З кількома поліграфічними підприємствами звіряють ціни, виводять середній кошторис», – запевнив Кононенко.

Відкрите обговорення, закритий відбір?

Між тим, експерти у галузі книговидавництва згадують, як у попередні роки до програми друку за державний кошт потрапляли роботи екс-спікера Володимира Литвина і президента Леоніда Кравчука. А в 2014 році лише на друк книжки члена літературного об’єднання «Забій» О.Міщенка «Пригоди неслухняного курчатка» виділили 180 тисяч гривень.

«Маю надто багато скепсису до будь-якої заявленої прозорості. Люди, які є дуже корумпованими і звикли до такого стилю роботи, знайдуть варіанти, як щось обійти. Наприклад, будуть прозорі обговорення і дуже непрозорий сам добір. Держкомтелерадіо пропонує громадський контроль, але які можуть бути важелі впливу громадськості? Попередні роки всі обурювалися вибором «Української книги», але це не давало жодного результату. Чи буде тепер якась реакція?», – каже головний редактор сайту «Літакцент» Ірина Троскот.

Частина членів експертної ради програми «Українська книга» залишаються останні роки незмінними. Водночас, на останньому засіданні до її складу увійшли журналісти Ірина Славінська та Юрій Макаров, а також поет Дмитро Павличко.

«Українська книга» це єдина державна програма, яка орієнтується на підтримку книговидавництва в частині соціально значущої, історичної національно орієнтованої книги, джерело поповнення бібліотечних фондів,

13 березня набули чинності зміни до закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік», які стосуються в тому числі фінансування бюджетних програм, розпорядником яких є Державний комітет телебачення і радіомовлення. Водночас на програму закупівлі книг для бібліотек України цього року коштівне виділено.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG