Доступність посилання

ТОП новини

Стверджувати, що Росія не дійде до реальної ядерної війни, не можна – Марчук


Президент Росії Володимир Путін під час військових навчань. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін під час військових навчань. Архівне фото

Росія готує гібридні варіанти застосування тактичної ядерної зброї – експерти

Росія завершила гібридну фазу війни і може перейти у відкритий наступ. До такого висновку дійшли експерти Центру дослідження Росії після виходу фільму «Крым. Путь на родину», у якому Путін розповів про анексію українського півострова і заявив, що міг привести в готовність ядерні сили. Колишній голова СБУ Євген Марчук стверджує, Путін грає лідера великої ядерної держави і шантажує світ ядерною зброєю. Однак така риторика є до певної міри вигідною Україні – вона показує, до якої ескалації може дійти конфлікт.

Якщо Кремль готується до прямого воєнного вторгнення, то розраховує, що відповідь Європи і США буде такою ж, як і досі – між занепокоєністю і глибокою занепокоєністю, стверджує президент центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт із енергетики Михайло Гончар. На думку Гончара, «кримські одкровення» Путіна означають, що Росія більше не має потреби приховувати, що воює проти України.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

«Минулого року були казочки про оснащення «зелених чоловічків» із місцевого супермаркету, що це самооборона і ніяких російських військових там немає. Ця лінія витримувалась протягом року, тому що тестувалася реакція Заходу. Було досягнуто бажаної реакції, яка збіглась із прогнозом – у вербальних межах, можливо, якісь санкції, але не зупиняючого характеру», – сказав Гончар.

Експерт звертає увагу на такі тривожні сигнали, як збільшення вогневої міці так званих «ДНР» і «ЛНР», збільшення військової присутності РФ у Криму і можливе використання Росією тактичної ядерної зброї.

У випадку обмеженого застосування тактичної ядерної зброї, прогнозують, що Захід не завдасть адекватного удару у відповідь Росії
Михайло Гончар

«На наш попередній погляд, Росія готує гібридні варіанти застосування тактичної ядерної зброї, – пояснює Михайло Гончар. – Я не говорю, що ймовірність стовідсоткова, але тут розрахунок простий. У випадку застосування стратегічної ядерної зброї, стратегічна відповідь така ж, вона невідворотна. У випадку обмеженого застосування тактичної ядерної зброї, прогнозують, що Захід не завдасть адекватного удару у відповідь Росії. Також ми бачимо і деякі кроки, спрямовані на те, щоб використати ядерну зброю не через традиційну інфраструктуру (ракетоносії, літаки), а використовуючи цивільну інфраструктуру. Це теж одна із важливих новацій, яка може виявитись несподіваною для Заходу».

«Москва зруйнувала формулу «Цього не може бути»

Євген Марчук
Євген Марчук

Стверджувати, що Росія не дійде до реальних погроз ядерною зброєю чи до реальної ядерної війни, не можна, вважає колишній голова СБУ Євген Марчук. «Поведінка російського керівництва за останній рік зруйнувала формулу «Цього не може бути». Все може бути», – каже він.

На думку Марчука, особливо актуальним є таке залякування Путіна для неядерних країн, які, попри це, є гравцями світового рівня, – Німеччини та Японії. Тим не менше, колишній очільник СБУ також припускає, що Росія зможе застосувати тактичну ядерну зброю у війні з Україною і виправдати цей крок.

«Якщо ядерні міни будуть застосовані, то це легко пояснити, що ми не нападали. Міна – це зброя очікування. Вони можуть пояснити: так, ми свої води – не тільки територіальні, а й ті, за які ми відповідальні у військовому сенсі – так, ми їх замінували. І далі – різна нісенітниця, але це не буде виглядати, як ініціативне наступальне застосування ядерної зброї. Те ж із ядерної торпедами. Тим більше, коли вони підводні. Така хитрість може бути застосована», – вважає Марчук.

Всі боєголовки в УРСР були націлені на США – Марчук

Усі ядерні установки, які розташовувалися на території УРСР, були націлені на США. Це – 1450 боєголовок, у кожній – по 30 «хіросім», розповідає Євген Марчук. «Всі без винятку були націлені на США. США і тоді, і зараз знають: жодна система ППО не могла протидіяти. Швидкість заходу на ціль – 10 кілометрів на секунду. Тим більше, індивідуальне наведення, при розділенні блоку пускового і так далі», – зазначає колишній голова СБУ.

Ніякі санкції Путіна не зупинять. Його може зупинити тільки неадекватно великі втрати живої сили і техніки
Євген Марчук

На думку Марчука, Україна, відмовившись від ядерної зброї згідно з Будапештським меморандумом, зробила такий внесок у безпеку США, як ніхто в історії. «І що ж ми отримали? Тепер виявляється, що з летальною зброєю страшно, бо спровокуємо Росію. А Росія: так, страшно, так, спровокуєте. А який же вихід? Я абсолютно переконаний: ніякі санкції Путіна не зупинять. Його може зупинити тільки неадекватно великі втрати живої сили і техніки», – сказав Марчук.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Конфлікт на Донбасі неможливо вирішити лише дипломатичним шляхом, або лише військовим, вважає колишній міністр закордонних справ, голова Центру дослідження Росії Володимир Огризко.

Фрідріх Великий написав, що переговори без армії – це все одно, що оркестр без музичних інструментів
Володимир Огризко

«Фрідріх Великий написав, що переговори без армії – це все одно, що оркестр без музичних інструментів. Це справді так. Коли нам говорять, що немає військового вирішення конфлікту, то немає і дипломатичного вирішення конфлікту. Ми повинні думати про комбінацію всіх можливих компонентів. У цьому смисл нашої роботи – підказувати тим, хто ухвалює рішення, можливі варіанти дій», – сказав Огризко.

Експерти підсумовують, що воювати за українців ніхто не буде, однак західні партнери, щоб зупинити агресію Росії, зобов’язані посилити українські збройні сили вражаючими видами зброї, особливо протитанковою і повітряною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG