Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ згадують роковини незаконної анексії Криму


Ілкка Канерва, архівне фото
Ілкка Канерва, архівне фото

У Парламентській асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі нагадують, що світ ніколи не має забути незаконної анексії Росією українського Криму, що є очевидним порушенням міжнародних норм.

У заяві з цього приводу президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва також висловив занепокоєння постійним погіршенням становища в галузі прав людини і громадянських свобод, що відбувається у Криму з часу незаконної анексії. Зокрема, нагадує він, меншини, в першу чергу кримські татари, позбавляються прав, активістам і неурядовим організаціям закривають рота, і ОБСЄ фіксує систематичний наступ на свободу засобів інформації.

«Я чекаю на день, коли всі ці несправедливості закінчаться і суверенітет України буде відновлений над усією її територією. Росія як держава-член ОБСЄ зобов’язана сприяти цьому», – мовиться в заяві з нагоди перших роковин минулорічних подій, коли Росія «спробувала легітимізувати окупацію Криму і сфабрикований «референдум», нібито інтегрувавши частину території України у свій склад».

Ілкка Канерва нагадує, що й нині, через рік, ця анексія не стала ані на крихту менш нелегальною, дії Росії – ані на крихту менш вартими осуду, а удар по підвалинах ОБСЄ ні на крихту менш інтенсивним.

У березні минулого року в українському Криму, який на той час контролювали російські окупаційні війська, був влаштований незаконний псевдореферендум, за оголошеними «результатами» якого Росія оголосила про анексію цієї частини території України. Світ не визнав цієї спроби анексії, Генеральна асамблея ООН оголосила «результати референдуму» такими, що не мають ніяких юридичних наслідків.

XS
SM
MD
LG