Доступність посилання

ТОП новини

Чи використає Росія закон про Донбас як привід для повномасштабного вторгнення?


Жінка біля зруйнованого будинку. Дебальцеве, 17 березня 2015 року
Жінка біля зруйнованого будинку. Дебальцеве, 17 березня 2015 року

Сепаратисти можуть продовжити наступ у квітні-травні – житель окупованого Донецька

Київ – Кремль відреагував на ухвалений українським парламентом закон про майбутні вибори на окупованому Донбасі. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вимагає від Франції та Німеччини засудити Україну, яка буцімто порушує мінські угоди. Натомість деякі жителі окупованого Донбасу переконані: ватажки бойовиків продовжать наступ на Україну, адже вони лише маріонетки Кремля. Експерти ж наголошують: домовленості з Росією про мир нічого не варті, бо вона досі не визнала себе стороною конфлікту.

ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав Францію та Німеччину влаштувати Україні «демарш». На його думку, український закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донбасу «грубо порушує» мінські домовленості.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Лавров додає, що цей крок із боку офіційного Києва підриває шанси на політичне вирішення конфлікту між Україною і проросійськими бойовиками. Його також обурило, що Рада буцімто «переписала» те, що вдалось досягти у Мінську, і назвала захоплені бойовиками території окупованими. Міністр закордонних справ Росії дорікає Києву тим, що українська влада не порадилась про зміст документа з ватажками сепаратистів.

«Із постанови Верховної Ради виходить, що лише тоді, коли керувати тими територіями будуть ті, хто є прийнятними для Києва, – лише тоді закон почне діяти. Це – спроба поставити домовленості «з ніг на голову», – заявив він.

МЗС України: парламент не порушував мінських угод

Натомість в українському Міністерстві закордонних справ не згодні з російським міністром Лавровим: мінських угод парламент не порушував. У заяві МЗС України йдеться про те, що «рішення українського парламенту відкривають шлях для проведення в окремих районах Донецької та Луганської областей вільних та справедливих виборів відповідно до законодавства України та з обов’язковим дотриманням стандартів ОБСЄ».

Водночас, у зовнішньополітичному відомстві України сподіваються «разом із усім світовим співтовариством», що Росія «використає цей шанс для того, щоб звернути зі шляху агресії та терору та повернутися на рейки мирного врегулювання».

Тетерук: реакція Росії сподобалася, ми – на правильному шляху

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

Відреагували на заяву Сергія Лаврова й українські народні обранці. «Мені дуже сподобалась реакція Росії, значить, ми на правильному шляху», –прокоментував заступник голови «Народного фронту» Андрій Тетерук. За його словами, якщо Росія незадоволена якимось політичним кроком України – це слід сприймати як стимул. За його словами, ухвалений закон значно посилює позиції України:

«За допомогою цього закону ми можемо провадити і введення (на окуповані бойовиками частини Донбасу – ред.) спостерігачів, введення усіх гілок української влади. І провести чесні дострокові вибори».

«Сепаратисти є маріонетками Кремля, тож їхня позиція збігатиметься із тим, що надиктовує Росія», – так Тетерук прокоментував заяву ватажка бойового угруповання «ДНР» Олександра Захарченка про те, що сепаратисти планують повернути під свій контроль усі міста, де відбувся псевдореферендум. Депутат переконаний: сепаратисти та Росія як їхній ляльковод розуміють, що цей закон може повернути захоплені частини Донбасу під український контроль, от і робитимуть усе, аби зірвати процес мирного врегулювання конфлікту.

Сепаратисти не розуміють, за який закон проголосував парламент

Жителі Донбасу, які приєднались до сепаратистських угруповань, взагалі не розуміють, чим є мінські угоди, за який закон проголосував парламент та за що вони вже воюють. Таку думку висловлює Джеррі Томс, автор «листів із окупованого Донбасу» на Радіо Свобода. Чоловік щодня спостерігає реальність так званого «ДНР» та звертає увагу: ті сепаратисти не розуміють, чому їхні ватажки говорять про республіку, а підпис ставлять під документами про «окремі райони Донецької та Луганської областей».

«Повірте, що цей закон із юридичної точки зору ні до чого не приведе ні для пересічних «ополченців», ні для верхівки «ДНР», ну яку вони сьогодні опираються. Я думаю, це було очевидно для всіх», – говорить житель окупованого Донбасу.

Які б кроки Київ не робив, місцеві сепар-медіа все перекрутять – Томс

За його словами, українська влада та ватажки сепаратистських угруповань трактують підписану в Мінську угоду зовсім по-різному. Відповідно, додає, і переказують її зміст населенню із протилежних позицій. Які би закони не ухвалював офіційний Київ та які кроки би у напрямку миру не робив – місцеві сепаратистські медіа все перекрутять, говорить чоловік, що називає себе Джеррі Томсом.

«Просто «перевертають картинку» і шукають якісь деталі, шпаринки в законах чи у тому, що відбувається на Донбасі. І поступово в нових, які буквально всі дивляться о 20:00, нав’язують: що б Україна не робила – все це проти народу Донбасу і на користь їм не піде. Це стосується і цього закону», – додає Джеррі Томс.

Угруповання «ДНР» і «ЛНР» – це «очі Кремля», додає чоловік, тож вони дивляться навіть далі за теперішню лінію фронту. Джеррі Томс не має сумнівів, що бойовики планують наступати далі, принаймні, в рамках Донецької області – це збігається із заявами Захарченка про «відвоювання усіх міст, де проходив референдум». В оточенні бойовиків, каже чоловік, очікують нового етапу наступу на українські позиції з квітня-травня. А паралельно, каже, будуть «розхитувати» ситуацію в сусідніх областях.

Росії не потрібен привід для агресії – експерт

Олексій Мельник
Олексій Мельник

На думку експерта із питань безпеки Центру Разумкова Олексія Мельника, Росія та бойові сепаратистські угруповання дійсно можуть використати цей ухвалений парламентом закон як привід для наступу на решту територій України. Утім, акцентує він, насправді Росії не потрібен привід для повномасштабної атаки.

«Мені хочеться сподіватись, що міжнародна спільнота, і саме Франція та Німеччина, вже досить добре розбираються в деталях цього конфлікту. Коли дають оцінку цим російським заявам та Мінським угодам загалом, потрібно розуміти головне: Росія поки що не зацікавлена у згортанні конфлікту і ніхто поки що її не переконав у зворотньому», – додає він.

Таким чином, резюмує експерт, допоки Росія не визнає себе стороною конфлікту – не варто покладатися на жодні домовленості.


На цю ж тему:

17.03.2015
Визнаємо окупацію районів Донбасу, тоді їхнє утримання на совісті Росії – Казанський

«Я не розумію, чим наразі окупований Донбас відрізняється від Криму з юридичної точки зору» далі
17.03.2015
Вибори на окупованому Донбасі: мир за будь-яку ціну чи розумна дипломатія?

Захарченко: «Ми повинні зайняти всі наші міста, де відбувся референдум» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG