Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Росії підтверджує вироки опозиціонерам Удальцову і Развозжаєву


(архівний відеокадр)
(архівний відеокадр)

Верховний суд Росії підтвердив вироки позбавлення волі на 4,5 роки двом російським опозиціонерам Сергієві Удальцову і Леонідові Развозжаєву.

Єдина зміна – з Развозжаєва зняли штраф у 150 тисяч рублів (нині близько 2,5 тисяч доларів США), накладений за «незаконний перетин кордону».

У липні минулого, 2014 року Московський міський суд виніс ці вироки, визнавши обох винними в організації масових заворушень на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року і у спробі організувати заворушення в інших містах Росії. Развозжаєва, викраденого російськими спецслужбами з території України, де він хотів просити притулку, також назвали винним у незаконному перетині кордону і присудили до штрафу.

Обидва відкидають свою вину і вважають кримінальне переслідування помстою за їхню опозиційну діяльність.

Обоє опозиціонерів були звинувачені в одній із так званих «болотних справ», що стосуються подій на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року, напередодні інавгурації Володимира Путіна на третій термін на посаді президента Росії. Тоді масова опозиційна демонстрація переросла в сутички з поліцією; сотні людей були затримані. Опозиція заявляє, що то була провокація влади, і називає ці справи сфабрикованими за політичними мотивами.

Удальцова і Развозжаєва, яких затримали в жовтні 2013 року, звинуватили в підготовці й організації масових заворушень у Росії з застосуванням насильства щодо представників влади, другого з них також у незаконному перетині кордону.

Підставою для першого звинувачення став нібито документальний фільм, показаний на російському прокремлівському телеканалі НТВ, «Анатомія протесту-2». За версією авторів фільму, а відтак і слідства, Сергій Удальцов і Леонід Развозжаєв під час зустрічі в білоруському Мінську з грузинським політиком Ґіві Тарґамадзе займалися підготовкою масових заворушень. І Удальцов, і Развозжаєв, і Тарґамадзе відкинули звинувачення.

Развозжаєв також заявляв, що був викрадений на території України, де просив притулку, і силою доставлений назад до Росії, де він спершу було зізнався у плануванні заворушень під тортурами. Слідство ж стверджувало, що Развозжаєв купив квиток на потяг до Києва і перетнув кордон за паспортом свого брата, тобто незаконно, а до Москви повернувся самостійно, доїхавши туди з України на таксі.

XS
SM
MD
LG