Доступність посилання

ТОП новини

Ми не можемо фінансувати окупаційний режим – народний депутат


Юрій Чижмарь
Юрій Чижмарь

Проголосувавши за запропонований президентом законопроект щодо особливого порядку місцевого самоврядування в деяких районах Донбасу, Верховна Рада виділила території, які фактично віддає. Також таким чином сепаратисти отримують час, щоб укріпитись на зайнятих позиціях. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Чижмарь.

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка не голосувала за законопроект № 2378. За словам Чижмаря, українська влада не може надавати територіям на Донбасі «спецстатусу» і «фінансувати окупаційний режим».

«Це прецедент (ухвалення закону про особливий порядок місцевого самоврядування – ред.), коли той, хто підніме зброю проти української держави та українського народу, має можливість, за підтримки Російської Федерації, в будь-якій області вибороти собі «спеціальний статус» і створити власну державу. Це голосування буде таким самим чорним днем, як голосування за без’ядерний статус України, таке саме, коли ми залишили Чорноморський флот на території Криму, вважаючи, що нічого страшного в цьому нема», – заявив депутат.

Відео: Радіо Свобода онлайн

У вівторок, 17 березня, Верховна Рада 265 голосами народних депутатів ухвалила президентський законопроект щодо особливого порядку місцевого самоврядування в деяких районах Донбасу.

При цьому, як наголошували політики, зокрема, голова Верховної Ради Володимир Гройсман, ні про який «особливий статус» для цих районів не йдеться, так само закон не передбачає створення там ніяких органів, що не передбачені Конституцією.

Відповідно до документу, передбачений законом особливий порядок діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей реалізується виключно органами місцевого самоврядування, що будуть обрані на позачергових демократичних виборах, призначених і проведених відповідно до українського законодавства після виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків та найманців із території України за умови участі у спостереженні за ними міжнародних безсторонніх спостерігачів.

XS
SM
MD
LG