Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН розгляне становище в окупованому Криму в четвер, та Росія може не прийти


(Автор: Олексій Кустовський)
(Автор: Олексій Кустовський)

Рада безпеки ООН у четвер, 19 березня, розгляне становище в окупованому Росією Криму, повідомив постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв.

Засідання організовує «дружня Литва», написав він у твітері.

Дипломат уточнив, що йдеться про так зване засідання за формулою Арріа. На нього запрошений лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.

Цей формат передбачає, що зустріч Ради безпеки ООН відбудеться без формальностей, за зачиненими дверима і з вільнішим обміном думками. На зустрічі за формулою Арріа, які не є офіційними засіданнями Ради безпеки і не відображаються в календарному плані роботи, можуть запрошувати сторонніх експертів і свідків.

Водночас цей формат не зобов’язує членів Ради безпеки брати участь у таких зустрічах.

Тим часом один із західних дипломатів у штаб-квартирі ООН повідомив, що Росія відмовляється брати участь у цьому засіданні.

«Росія бойкотує його на тій підставі, що Крим, мовляв, є законною частиною Росії і не є законним предметом для обговорення на Раді безпеки», – наводить слова дипломата, що просив не називати його імені, Агентство «Франс-прес».

Росія вважає, що зустріч має «упереджений політизований порядок денний», сказав дипломат журналістам.

За минулий рік Рада безпеки ООН провела вже близько 30 засідань чи зустрічей, присвячених агресії Росії проти України. Більшість із них перетворювалися на гостру критику Росії з боку членів Ради безпеки.

XS
SM
MD
LG