Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Маріуполя заслуговують на мир – голова місії ОБСЄ


Машина моніторингової місії ОБСЄ в селі Сартана, Донецька область
Машина моніторингової місії ОБСЄ в селі Сартана, Донецька область

«Матері не повинні йти в суботу на ринок, боючись, що вони не повернуться додому» – посол Апакан

Маріуполь – Чим живе прифронтове місто, у середу у Маріуполі інспектував голова моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан. За словами посла, фахівці місії роблять усе можливе для якнайточнішого моніторингу. Апакан розповів про плани щодо розширення місії і посилення її технічної бази.

Ертугрул Апакан
Ертугрул Апакан

Голова моніторингової місії Ертугрул Апакан приїхав до Маріуполя не сам, а з невеликою групою колег з київського головного офісу ОБСЄ. З ними він вирушив у крайню – з наразі доступних відповідно до правил безпеки – точку на сході України, селище Сопіне, що за 20 кілометрів від Маріуполя. Щодо ситуації у прифронтовій зоні посла зорієнтовували співробітники маріупольского офісу ОБСЄ.

Також Ертугрул Апакан зустрівся з мером Маріуполя Юрієм Хотлубеєм. Вони зокрема обговорили питання переселенців: у Маріуполі їхня кількість зараз – близько 17 тисяч осіб. Апакан запевив, що ОБСЄ буде намагатися сприяти міськраді у допомозі людям, які були змушені виїхати зі своїх домівок через бойові дії, та розповів про своє ставлення до маріупольців.

«Я, дійсно, вірю, що жителі Маріуполя заслуговують на те, щоб жити у мирному, безпечному та процвітаючому місті, – наголосив голова моніторингової місії ОБСЄ. – Діти мають право на те, щоб насолоджуватись невинними моментами дитинства та грати на дитячих майданчиках, де немає загрози обстрілу. Та матері не повинні йти в суботу на ринок, боючись, що вони не повернуться додому».

На минулих вихідних маріупольці мітингували, намагаючись привернути увагу і президента України, і світової спільноти до умовності так званого «перемир’я» на сході. На акції лунали і претензії до місії ОБСЄ: буцімто команда не помічає більшості порушень «режиму тиші».

Перебуваючи у Маріуполі, посол Апакан відреагував на критику і заявив, що спостерігачі місії ОБСЄ перебувають практично в зоні бойових дій та фіксують все, що бачать та чують. Оглядовий пост у селищі Сопіне є територією, близько до місця зіткнення, наголосив він.

Ертугрул Апакан припустив, що питання до місії виникають через своєрідну систему публікування звітів. «Ми маємо три рівні звітності: щоденний, щотижневий та звіт під час надзвичайних ситуацій, – розповів він. – Ми фіксуємо усі випадки порушення припинення вогню. Ця інформація подається усім 57 країнам членам ОБСЄ. Хочемо зробити акцент, що ОБСЄ – це цивільна місія, але за фактом ми виконуємо місію мировторчу. Можливо, ми зробимо наші звіти більш публічними, щоб доступ до інформації отримало якомога більше жителів України».

Відведення озброєння триває

Ертугрул Апакан зазначив, що відведення важкого озброєння залишається критичним для мирного процесу. За його словами, позитивні зрушення спостерігаються з обох сторін, однак процес відведення ще не завершений.

«Для того, щоб ми зафіксували повне відведення важкого озброєння, нам необхідна повна інформація. Потрібні відповіді на запитання: Яке озброєння є зараз у наявності? Які маршрути для відведення озброєння? Та місця, де буде зберігатись це озброєння. Для цього нам потрібен повний, вільний та безпечний доступ», – наголосив він.

За словами голови спостережної місії ОБСЄ, вона зі свого боку робитиме все можливе для виконання мінського пакету домовленостей. Ертугрул Апакан розповів, що в Україні ОБСЄ робить все можливе для точнішого спостереження за подіями в зоні бойових дій. Зокрема, досліджуються усі засоби, щоб розширити можливості моніторингу, зокрема й із використанням високих технологій.

Також в ОБСЄ планують збільшувати кількість спостерігачів. Плануються консультації з технічними експертами. У підсумку свого візиту до Маріуполя посол Апакан сказав: всі люди в Україні заслуговують на мир, і ОБСЄ буде працювати у цьому напрямку.

  • Зображення 16x9

    Анна Чуданова

    На Радіо Свобода працюю з лютого 2015 року. Регіональний кореспондент у Маріуполі. Народилася 1993 року в місті Маріуполь, Донецької області. Здобуваю ступінь магістра у Школі журналістики УКУ (Український Католицький Університет).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG