Доступність посилання

ТОП новини

Усунений з посади чиновник розповів про багатомільярдну корупцію


©Shutterstock
©Shutterstock

У «Народному фронті» запевняють, що Яценюка атакують олігархи

Усунений з посади голова Держфінінспекції Микола Гордієнко звинуватив голову уряду Арсенія Яценюка у використанні корупційних схем, вибудуваних за попередньої влади. За словами Гордієнка, внаслідок цього держава зазнала багатомільярдних збитків. Соратники прем’єра з «Народного фронту» називають такі заяви помстою за усунення з посади. Натомість у парламентському комітеті з питань запобігання і протидії корупції вважають, що оприлюднені матеріали дають підстави для антикорупційного розслідування.

За словами Миколи Гордієнка, в результаті 4 тисяч ревізійних перевірок Держфнінспекція виявила на державних підприємствах фінансових порушень більше як на 7,58 мільярда гривень. Член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції депутат від «Блоку Петра Порошенка» Дмитро Добродомов каже, що масштаби виявлених порушень вражають.

«В «Енергоатомі», який має збитки майже 3 мільярди, обслуговування одного автомобіля обходилося до 770 тисяч гривень на рік – так що є більше ніж 10-річні відшкодування по рентабельності. Ми ухвалювали непопулярний закон, який у пенсіонерів забирав гроші, для того щоб заощадити 1,5 мільярди гривень. А тут ідеться більше як про 7 мільярдів!», – каже депутат в коментарі Радіо Свобода.

Дмитро Добродомов припускає, що керівника Дкежфінінспекції усунули з посади, а матеріали не передали в Генеральну прокуратуру, оскільки до діяльності зазначених у ревізії Держфінінспекції держпідприємств причетні соратники прем’єр-міністра.

Прем’єр пропонує Держфінінспекції нове кадрове рішення

На початку березня Арсеній Яценюк усунув Миколу Гордієнка на два тижні з посади та ініціював проти нього службове розслідування.

«Я думаю, там треба буде приймати, в тому числі, і нове кадрове рішення і готувати сильну і чесну людину, для того, щоб державні компанії і державні кошти контролювалися урядом, а особи винні притягувалися до відповідальності, а не щоб Державна фінансова інспекція була ще однією державною годувальницею», – заявив тоді прем’єр-міністр.

Відтак партія «Народний фронт» називає звинувачення усуненого з посади голови Держфінінспекції «симптоматичною реакцією старої державної системи на діяльність прем’єр-міністра й уряду з очищення органів центральної виконавчої влади від осіб, які не відповідають займаним посадам, є профнепридатними та працюють на позадержавні інтереси». У «Народному фронті» переконані, що «за інформаційною атакою з боку Гордієнка стоять олігархи, яким Уряд перекриває схеми паразитування на державних можливостях».

Результати перевірок обіцяють передати генпрокурору

Член комітету з питань запобігання та протидії корупції депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко не виключає, що очільник Держфінінспекції виступив із викривальною заявою саме з огляду на загрозу звільнення. Однак у будь-якому оприлюднена ним інформація потребує перевірки.

«Виникає питання: чому він раніше про це не говорив, поки його не чіпали? Але це не впливає на правдивість чи неправдивість того, що він каже. Бо я точно знаю, що в «Енергоатомі» не все просто», – зазначає Ігор Луценко.

19 березня має відбутися зустріч Миколи Гордієнка із групою депутатів із різних фракцій, аби отримати від нього матеріали ревізії і передати їх генеральному прокуророві. За словами народних обранців, вже від результатів розслідування залежатиме, як на оприлюднені матеріали реагуватиме парламентська більшість.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG