Доступність посилання

ТОП новини

Я був вражений, що так багато російських митців підтримують Путіна – чеський продюсер


Штефан Угрік, програмний директор фестивалю Febiofest
Штефан Угрік, програмний директор фестивалю Febiofest

У Празі розпочинається кінофестиваль Febiofest, який підтримав Олега Сенцова

19 березня у Празі розпочинається Міжнародний кінофестиваль Febiofest, який приєднався до Європейської кіноакадемії у підтримці українського режисера Олега Сенцова, якого утримують у Росії. Гаслом цьогорічного Febiofest стане «Свободу Сенцову». Під час кінофестивалю у Чехії продемонструють 159 фільмів з 56 країн світу. А от представників Росії на цьому заході не буде. Про Febiofest, підтримку Олега Сенцова та ставлення митців до ситуації в Україні, Радіо Свобода поспілкувалося з програмним директором фестивалю Febiofest Штефаном Угріком.

– Міжнародний кінофестиваль Febiofest приєднався до Європейської кіноакадемії у підтримці українського режисера Олега Сенцова. Що спонукало до цього?

– По-перше, ми підтримували людей на Майдані, тож ми хотіли продовжити нашу підтримку. По-друге, ми не перший фестиваль, який це робить. Олег Сенцов наш колега – режисер. Ми прагнемо йому допомогти. Те, що сталося з Сенцовим було нечесним. Його схопили співробітники російських спецслужб у Криму і кинули до російської в’язниці, звинувативши у речах, яких він ніколи не робив. Те, що ми чули, то до нього застосовували тортури, погрожували зґвалтуванням.

– Наскільки така підтримка Сенцова є дієвою?

Я спілкувався з деякими колегами тут і вони мене запитували, хто такий Олег Сенцов, вони ніколи про нього не чули. Тож важливо робити щось, щоб чим більше людей чули про це

– Думаю, що це не допоможе у тому сенсі, що пан Путін негайно звільнить його з в’язниці після нашого протесту. Але нещодавно я читав книгу про Гавела. І він казав, що для нього було дуже добре перед 1990-м, коли весь світ робив щось, навіть символічне, щоб допомогти йому. Думаю, будь-які жести, будь-що краще, ніж просто мовчати. Знаковим є те, що я спілкувався з деякими колегами тут і вони мене запитували, хто такий Олег Сенцов, вони ніколи про нього не чули. Тож важливо робити щось, щоб чим більше людей чули про це.

– А як Ви вважаєте, чи ЗМІ у Чехії розповідають достатньо про цю ситуацію, не лише з Олегом Сенцовим, але і загалом про ситуацію в Україні?

Хто захистить Олега Сенцова, хто захистить кримських татар, хто захистить українців, які проживають на Донбасі чи у Криму?

– Я не хочу нікого судити. Думаю, що чеські ЗМІ розповідають про те, що відбувається в Україні. Але Сенцов – це окрема особа. І для того, щоб йому допомогти, не було зроблено достатньо, щоб зробити цю справу більш публічною, розповівши, що з ним сталося. Деякі люди, наприклад, наш президент (Мілош Земан – ред.), захищають те, що Путін робить в Україні. Це сором, але він на боці Росії. Він каже, хто захистить росіян там? Але мої питання: хто захистить Олега Сенцова, хто захистить кримських татар, хто захистить українців, які проживають на Донбасі чи у Криму? І ще раз, хто захистить Сенцова?

– А що можуть зробити митці для допомоги Олегу Сенцову?

– Що можуть зробити митці? Творити правдиве мистецтво, яке не є пропагандою. Це допоможе.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– У нинішній ситуації багато митців у Росії підтримують позицію тамтешнього президента Володимира Путіна. Як Ви це можете пояснити?

Можливо, у Росії радянська демократія. І щось глибоко засіло у душах цих «гомо-соціалістікус», щось таке, що ти повинен підтримувати царя, повинен підтримувати великого диктатора

– Я був вражений, що так багато російських митців, зокрема і режисерів, так відверто підтримують Путіна. Я дивуюся – чому? Можливо, вони справді є такими націоналістами. Але, думаю є щось таке, що я називаю «гомо-соціалістікус». Це означає те, що через 25 років демократії, ми не можемо назвати це демократією. Не знаю, можливо, у Росії радянська демократія. І щось глибоко засіло у душах цих «гомо-соціалістікус», щось таке, що ти повинен підтримувати царя, повинен підтримувати великого диктатора і якщо ти це не робитимеш, то не матимеш переваги.

– А чи будуть на фестивалі Febiofest гості з Росії?

– Ні, тому що я не знаю, хто підтримує Путіна, а хто ні (сміється – ред.). Так сталося, що цього року ми не матимемо росіян. Ми мали гостей з Росії – два роки тому на фестивалі був пан Звягінцев (російський режисер – ред.). Звісно, я знову хотів би мати певних гостей. Я надаю перевагу тим, хто не підтримує Путіна. Утім я не пропагую ідеології. Але так сталося, що цьогоріч ми не знайшли відповідних фільмів і не матимемо гостей з Росії.

– Але чи запрошували когось з росіян?

– Ні, ми не маємо російських фільмів у цьогорічній програмі фестивалю.

– А з України?

– З України ми маємо фільм Олега Сенцова, якого ми б хотіли запросити, але, боюсь, що він не приїде. Це, звісно, жарт, оскільки він не може приїхати, адже перебуває у в’язниці.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG