Доступність посилання

ТОП новини

Організатори вибухів в Одесі не досягли своєї мети – волонтер


©Shutterstock
©Shutterstock

Одесити схиляються до думки, що жити безпечніше в місті, яке є частиною єдиної України

Одеса – В Одесі за останні півроку зросла кількість людей з проукраїнськими настроями, констатують соціологи. Більше половини одеситів вважали б повторення Росією «кримського сценарію» для Одеси окупацією. Водночас близько третини городян досі не визначилися зі своєю позицією щодо підтримки або засудження сепаратизму. На думку експертів, саме люди з такої «сірої зони» і є найбільш вразливою категорією, яку намагаються залякати організатори періодичніх вибухів в Одесі.

Нещодавній вибух у бізнес-центрі «Адміральський», від якого постраждав офіс партії «Самопоміч», став черговою ланкою у низці вибухів, що розгойдують Одесу останні кілька місяців. Ця будівля вже вдруге стала об’єктом для зловмисників – у грудні минулого року від вибуху постраждав волонтерський офіс Далії Северин, який допомагає українським військовим на Донбасі. На думку волонтерки, вибухи біля осередків патріотичних сил спрямовані перш за все на залякування: шириться думка, що жити поряд з такими офісами небезпечно для життя. Та зараз головною загрозою для волонтерських центрів стають фінансові проблеми городян у зв’язку з економічною кризою в Україні.

Ці вибухи розізлили патріотичну Одесу. Після теракту до нас приходило ще більше людей, активність зросла
Далія Северин

«Ці вибухи розізлили патріотичну Одесу. Після теракту до нас приходило ще більше людей, активність зросла. Я переживала, що люди зникнуть. Однак, насправді, все сталося навпаки», – пояснює Далія Северин.

Європейський інститут соціальних комунікацій наприкінці лютого провів соціологічне дослідження щодо ставлення одеситів до Російської Федерації та можливої окупації Одеси російськими військами. За результатами дослідження, 12,4% респондентів розцінили би це як звільнення, у той час як більше половини городян (57,3%) вважали б введення російських військ окупацією. Серед останніх майже кожний другий готовий відстоювати своє місто зі зброєю в руках або ж активно допомагати українській армії.

«Одеса – досить прагматичне місто»

Порівнюючи результати цього соцопитування з цифрами, отриманими після аналогічного дослідження у серпні минулого року, директор Європейського інституту соціальних комунікацій Олександр Доброєр відзначає радикалізацію настроїв одеситів за останні півроку.

Одеса – досить прагматичне місто. Люди розуміють, що якщо війна продовжиться, то відсутність туристичного сезону боляче позначиться на одеситах. Тому люди схиляються до думки, що жити безпечніше в місті, яке є частиною єдиної України
Олександр Доброєр

«Ми спостерігаємо загальну тенденцію. На настрої впливають не лише вибухи в місті, але й загальне розуміння ситуації в країні. Зменшилася кількість людей, які мають невизначену позицію. Більшість із них визначилися, що події на сході країни є нічим іншим як агресією з боку РФ. Одеса – досить прагматичне місто. Люди розуміють, що якщо війна триватиме, то відсутність туристичного сезону боляче позначиться на одеситах. Тому люди схиляються до думки, що жити безпечніше в місті, яке є частиною єдиної України», – коментує Олександр Доброєр.

Радикалізація спостерігається як серед проросійськи налаштованих респондентів, так і серед проукраїнських. Однак частка людей з проукраїнськими настроями зросла майже на 10% за останні півроку (з майже 47% до 57%).

В той же час дослідження демонструє, що ще близько третини одеситів досі не визначилися зі своєю позицією. На думку аналітика Одеського філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Ганни Шелест, саме люди з такої «сірої зони» і є найбільш вразливою категорією, якою можна легко маніпулювати і залякувати вибухами.

Набагато простіше в середовище, яке просякнуте страхом, закинути потрібну інформацію, яка б надалі провокувала певні настрої у частини населення з так званої «cірої зони»
Ганна Шелест

«Коли люди бояться, ними легше маніпулювати. Набагато простіше в середовище, яке просякнуте страхом, закинути потрібну інформацію, яка б надалі провокувала певні настрої у частини населення з так званої «cірої зони», – переконана Ганна Шелест.

Напередодні річниці подій 2 травня

Дослідниця вважає, що ключовою датою цієї весни для Одеси стане 2 травня – річниця подій у Будинку профспілок, де загинули десятки прихильників «антимайдану». У цей день можливі масові заворушення. На думку Ганни Шелест, Одесу і надалі будуть намагатися дестабілізувати диверсіями та економічними проблемами. Усі вибухи типові – перш за все, щоб завдати шкоди майну, а не домогтися жертв серед населення. Теракти створюють картинку у ЗМІ, що ставить під загрозу туристичний сезон у місті.

Днями співробітники СБУ затримали 5 підозрюваних у підготовці диверсій в Одесі. У затриманих вилучили вибухівку, ідентична якій використовувалася у двох нещодавніх терактах. Загалом за останні кілька місяців в Одесі сталося 14 вибухів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG