Доступність посилання

ТОП новини

«Калінінградська ракетна криза» завершиться озброєнням України США?


«Іскандери» – це серйозний виклик безпеці Європи, стикається з ним Захід не вперше, і вже виробив «товстішу шкіру» і варіанти протидії

Розміщення ракетних комплексів «Іскандер» у Калінінграді та відправка до Криму ядерних бомбардувальників у рамках масштабної загальноросійської «перевірки боєготовності» може підштовхнути США до надання Україні оборонних озброєнь, адже саме це може бути єдиним варіантом відповіді на ескалацію з боку Росії, за винятком, значно більш «провокативних кроків», як-от розміщення у Східній Європі стратегічних бомбардувальників. Про це йдеться як у оглядах поточних подій від західних експертів, так і в коментарях російських «яструбів» на сторінках московської преси.

«Справді, Путін готує Кубинську, а точніше Східнопруську, ракетну кризу, відправляючи до Калінінграда «Іскандери». Але він не планує повторити невдачу Хрущова. У Заходу ж немає свого Кеннеді... Ну, чого би Путін кидав «Іскандери» до Калінінграда? Окрім таких явних причин, як наведення ядерного прицілу на Варшаву, Берлін та Стокгольм?».



Це цитата з Twitter американського експерта з безпеки та розвідки Джона Шиндлера. Стривожила його інформація про те, що у рамках російської «перевірки боєготовності» на стратегічно важливий російський плацдарм у центрі Європи відправляються унікальні російські ракетні комплекси, здатні нести ядерні заряди, і призначені для ураження цілей у глибині розташування військ противника.

Стурбований голос Шиндлера поки що один з небагатьох на Заході. І питання тут не у якійсь нездатності бачити загрозу, чи млявості реакцій. Реакція є. Наприклад, у Польщі вже цього місяця пройдуть спільні зі США військові навчання із використанням ракетних систем «Патріот». Вже сьогодні їх можна було побачити у Польщі. У рамках навчань НАТО Atlantic Resolve плануються і інші заходи.



«Іскандери» – це справді серйозний виклик безпеці Європи, просто стикається з ним Захід не вперше, і вже виробив і «товстішу шкіру», і варіанти протидії. У грудні 2014-го «Іскандери» вже відправляли до Калінінграда, і потім забрали звідти, у ході військових навчань – повідомляв Business Insider.

Саме «Іскандери» опинились у центрі міжнародного переляку у 2008-му році, коли тодішній президент Росії, а нині прем'єр міністр Дмитро Медведєв пообіцяв відправити «Іскандери» до Калінінграда у відповідь на плани США розгорнути у Польщі та Чехії системи перехоплення балістичних ракет (BSDM). Тоді у Росії вирішили, що цілями американської системи у Європі стануть не ймовірні ракети з Ірану, а сама Російська Федерація.



Суть місії «Іскандерів» у Європі тоді добре розписав редактор сайту американського аналітичного центру «Атлантична рада» Ніл Леслі у статті із промовистою назвою «Калінінградська ракетна криза». Деякі із його аргументів актуальні і через 7 років.

На думку автора, Росія побоюється переваги НАТО у звичайному озброєнні, а тому прагне за будь-якої ціни зберегти можливість завдати першого удару у разі конфлікту. У цій ситуації «Іскандери», які запускають з пересувних платформ, рухаються низько над землею з високою швидкістю, маневрують та відстрілюють фальшиві цілі, здатні уникнути протиракетних систем у тій же Польщі і точно вразити цілі, якими можуть бути і групи військ і системи перехоплення балістичних ракет США у зоні дій «Іскандерів» (для різних модифікацій це від 400 до 1000 км – за інформацією ЗМІ – ред.).

Такою ситуація бачилась у 2008-му. У 2015-му році в Росії перед «Іскандерами» вже ставлять радикально інші завдання. Днями у російському виданні «Взгляд» написали розлогий матеріал з посилом: «Іскандери» – це «шах і мат» від Росії усій системі безпеки НАТО та ключ до перемоги у можливій війні в Європі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG