Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про суспільне мовлення


Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон «Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні» за редакцією голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар.

За законопроект проголосували 256 народних депутатів за 226 необхідних.

Таким чином, на базі державних мовників НТКУ, НРКУ, ДТРК, ТРК Криму та інших створять публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (НСТУ).

«Ми понад 10 років займаємося цією тематикою. Журналісти понад 10 років мріють, щоб з’явився мовник. Незалежний від олігархів, Верховної Ради і Кабміну», – заявила Сюмар.

За її словами, в процесі роботи над законопроектом розглянули 71 правку, значну частину з них врахували. Вона також додала, що проект отримав позитивний висновок парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

На фінансування цієї структури законопроектом передбачено 0,2% від державного бюджету, що наразі складає близько 800 мільйонів гривень.

Депутат «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко пропонував на розгляд Верховної Ради альтернативний варіант законопроекту. Він активно критикував законопроект Сюмар, аргументуючи тим, що обласні теле- та радіокомпанії можуть стати підконтрольними державі через ухвалення закону в такому вигляді.

Напередодні голосування, вранці 19 березня, під стінами Верховної Ради України відбулась акція на підтримку законопроекту щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України. Активісти руху «Стоп цензурі» й експерти Реанімаційного пакету реформ влаштували символічну акцію: у бутафорному телевізорі балерина як символ тиску влади над ЗМІ. Таким чином активісти провели паралелі з «Лебединим озером», яке транслювали на екранах в період СРСР, коли в країні відбувались резонансні події.

Запуск суспільного мовлення є міжнародним зобов’язанням України перед ЄС та Радою Європи. Раніше експерти Ради Європи на прохання українського парламенту проаналізували і підтримали цей законопроект і зміни до нього.

XS
SM
MD
LG