Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають посилити тиск на Азербайджан попри помилування в’язнів


Правозахисні організації привітали оголошене в Азербайджані помилування засуджених, що стосується і трьох політв’язнів, але закликали Захід посилити тиск на Баку, щоб домогтися звільнення й інших засуджених там за сфальсифікованими звинуваченнями.

Зокрема, Human Rights Watch заявляє, що помилування не свідчить ні про яку фундаментальну зміну в кампанії влади Азербайджану з метою змусити замовкнути критичні голоси.

А Amnesty International назвала розпорядження про помилування незначним жестом із метою замирити критиків влади напередодні міжнародних спортивних Європейських ігор, що мають відбутися в червні цього року в Баку.

У середу, 18 березня, президент Азербайджану Ільгам Алієв підписав розпорядження про помилування понад 100 в’язнів із нагоди традиційного свята початку весни і нового року Новруза. Серед помилуваних і троє в’язнів, яких правозахисники називають в’язнями сумління.

Відомий блогер Орхан Ейюбзада був арештований у травні минулого, 2014 року за участь у несанкціонованому мітингу в Баку і відбував вирок у два роки позбавлення волі за звинуваченням у непокорі поліції.

Керівник неурядової організації спостереження за виборами Башир Сюлейманли був засуджений до 3,5 років позбавлення волі за звинуваченнями в уникненні податків та інших фінансових порушеннях, які він відкидає.

Активіст Анар Касимли був ув’язнений кілька років тому за протест проти заборони носити мусульманські хустки у школах країни.

Але, наголошують правозахисники, в Азербайджані далі перебуває за ґратами багато політичних і громадських активістів, ув’язнених із політичних міркувань через їхню діяльність. Вони закликають владу країни негайно звільнити й їх.

XS
SM
MD
LG