Доступність посилання

ТОП новини

США й Іран говорять про поступ і суперечності на ядерних переговорах


Джон Керрі (л) і Могаммад Джавад Заріф (п) під час переговорів у Лозанні, 19 березня 2015 року
Джон Керрі (л) і Могаммад Джавад Заріф (п) під час переговорів у Лозанні, 19 березня 2015 року

Голови дипломатії США й Ірану заявляють, що в переговорах щодо іранської ядерної програми є просування, та все ж залишається ще багато неузгодженого напередодні терміну, коли ці переговори мають бути завершені.

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що на переговорах ідеться про «непрості питання», та все ж «є прогрес».

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф заявив іранському державному агентству IRNA: «Ми просуваємося дуже добре, та все ж попереду ще багато роботи».

Обидва від початку тижня щодня зустрічаються на переговори у швейцарській Лозанні, намагаючись досягти принципової домовленості щодо суперечливої ядерної програми Ірану до кінця цього місяця.

Тим часом неназваний чільний європейський дипломат, залучений до переговорів, заявив Агентству «Франс-прес», що учасники переговорів іще дуже далекі від домовленості. Цей дипломат стверджує, що саме Іран відмовляється йти на компроміси.

Міжнародна спільнота й Іран вирішили минулого року, що до 31 березня мали б досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми з тим, щоб Тегеран значно обмежив її обсяг, а світ зняв із нього накладені через цю програму санкції. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мали б укласти до 30 червня.

У світі підозрюють, що Іран намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG