Доступність посилання

ТОП новини

Екс-керівник Донецька: закон щодо особливостей частини Донбасу – шахова партія, в якій програють місцеві мешканці


«Особливий статус» Донбасу – шлях до миру чи до війни?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:22:03 0:00

(Повний запис програми)

Запропонований президентом нормативно-правовий акт щодо особливостей місцевого самоврядування в частині Донбасу парламентарі проголосували, щоб виконати формально один із пунктів мінських домовленостей, заявив в ефірі програми «Донбас.Реалії» на Радіо Свобода колишній виконувач обов’язків міського голови Донецька Костянтин Савінов.

«Сторони намагаються грати у затяжку шахову партію. У ній ми доки бачимо сторону, що програє: це жителі тих регіонів, на які прийнятий закон поширюється. Йде гра, де кожна зі сторін намагається отримати додаткові преференції», – наголосив колишній донецький посадовець.

Вибори, за словами Савінова, Україна зможе провести, тільки коли будуть розформовані незаконні угруповання. Але щонайперше, Київ повинен вимагати від них роззброєння.

Вибори мусять проводитися на демократичній платформі у конкурентному середовищі і без тиску з будь-якого боку. Тому, якщо усі ці фактори скласти разом, то реально провести законне волевиявлення українців, вважає колишній керівник Донецька.

У середу, 18 березня, президент Петро Порошенко підписав ухвалені попереднього дня Верховною Радою зміни до закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». За цими змінами, головні статті закону вступлять у дію з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, обраними на позачергових виборах.

При цьому передбачений законом особливий порядок діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей буде реалізуватися виключно органами місцевого самоврядування, що будуть обрані на позачергових виборах, призначених і проведених відповідно до Конституції й законодавства України.

Крім того, виборчий процес має відбутися з дотриманням гарантій вільного волевиявлення та таємного голосування громадян, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути місця проживання в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Окремо наголошено на необхідності виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, бойовиків та найманців із території України, недопущенні їхнього незаконного втручання у виборчий процес.

XS
SM
MD
LG