Доступність посилання

ТОП новини

Чи приїдуть західні лідери на День Перемоги до Києва?


Парад до Дня перемоги у Києві, 2010 рік
Парад до Дня перемоги у Києві, 2010 рік

​​«Знаючи обережність, зокрема, Обами, чи захоче він кидати такий демонстративний психологічний виклик Путіну?» – Гарань

Відзначати 70-річчя перемоги над нацизмом потрібно не у Москві, а у Києві, таку тезу нещодавно висловили три високопоставлені дипломати –​ колишні посли США в Україні Джон Гербст, Стівен Пайфер і Вільям Тейлор. Як виявилось, Український інститут Національної пам’яті ще у січні запропонував Адміністрації президента такий формат урочистостей до 9 травня. Чи наважаться Обама, Меркель і Кемерон прийняти Перемогу з «українською пропискою»?

У статті для Los Angeles Times Джон Гербст, Стівен Пайфер і Вільям Тейлор висловили думку, що святкування в Києві є логічною альтернативою Москві, яка «у 2015 році навряд чи є вдалим місцем для західних лідерів». Коли в Україні йде спричинена Росією війна, не можна сидіти на трибуні на Червоній площі і дивитися на демонстрацію російських військ, вважають автори статті.

Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

Раніше запрошення Володимира Путіна приїхати на парад до Москви відхилили канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. «І президент Обама може незабаром послідувати їхньому прикладу», – пророкують Пайфер, Тейлор і Гербст.

«В останні роки Путін намагався привласнити собі перемогу Радянського Союзу у Другій світовій війні. Це, зрозуміло, обурює українців та інших людей у пострадянському просторі, чиї батьки, бабусі і дідусі теж воювали, страждали і помирали», – вважають автори статті, зазначаючи, що військові втрати Росії в роки війни в абсолютних цифрах є найбільшими, але у відсотковому вимірі найбільше потраждали Україна і Білорусь, втративши 25% свого населення.

Перемога з українським обличчям

Точні втрати – і військові, і цивільні – українців у Другій світовій війні досі не встановлені. Історики орієнтуються на цифру від 8 до 10 мільйонів людських (тобто військових і цивільних) втрат і від 10 до 13 мільйонів втрат демографічних, що включають також і ненароджених українців, розповідає Радіо Свобода завідувач наукового відділу Меморіального комплексу «Музей Великої Вітчизняної війни» Надія Смолярчук.

Під час параду до Дня перемоги у Києві, 2010 рік
Під час параду до Дня перемоги у Києві, 2010 рік

Водночас, Москва досі приховує безліч документів про чисельність і національний склад Червоної Армії. Через це українським історикам досить складно встановити точні втрати українців у війні. Багато документів і взагалі засекречені – байдуже, що минуло 80 років після війни.

Інформація потрапляє до рук українським історикам ситуативно. Так, нещодавно Міністерство оборони Росії «викинуло» на широкий загал документи про національний склад 60-ї армії – однак розсекретили цей архів лише після скандалу. У січні Володимира Путіна не запросили на заходи з нагоди 70-річчя звільнення в’язнів «Аушвіцу», а міністр закордонних справ Польщі Гжегош Схетина заявив, що ворота табору відчинили українські солдати.

Заява польського дипломата спричинила бурхливу реакцію в Росії, і російське Міноборони букавльно миттєво зняло гриф таємності з документів про національний склад військ, які звільняли Освенцім, намагаючись таким чином довести значну роль у цьому росіян (виявилось, що їх у складі армії було 40%).

Багато ж інших документів про національний склад підрозділів Червоної армії, що зберігаються в Москві, і далі залишаються із грифом «таємно».

Пошана VS погроза

«Схоже, українці не в захваті від споглядання танків і ракет», – пишуть Гербст, Пайфер і Тейлор, зауважуючи, що День Перемоги у Києві можна було б організувати і без параду.

Емблема, запропонована до Дня перемоги у 2014 році
Емблема, запропонована до Дня перемоги у 2014 році

Церемонія у Києві, пишуть дипломати, могла б виглядати так: Обама, Меркель і Кемерон віддають шану загиблим у меморіалі Слави – при цьому, вшанувати вони можуть і загиблих жителів Москви, Ленінграда, Мінська і навіть окупованого нині Севастополя, оскільки в меморіалі представлені усі 13 міст-героїв, вважають автори статті.

Дещо демілітаризувати 9 травня пропонують і в Інституті національної пам’яті. Ще у січні фахівці надіслали до Адміністрації президента свій варіант формату урочистостей – там ішлося, зокрема, і про запрошення західних лідерів. Окрім повторення минулорічної акції «Перша хвилина миру» у момент завершення війни (8 травня о 23:01), інститут пропонує провести у Києві ходу військових оркестрів, так зване Military tattoo.

Ми не йдемо зовсім від мілітарної тематики, але ми говоримо про це іншою мовою – мовою музики тих країн, які в складі об’єднаних націй перемагали гітлеризм
Олександр Зінченко

«Ми не йдемо зовсім від мілітарної тематики, але ми говоримо про це іншою мовою – мовою музики тих країн, які в складі об’єднаних націй перемагали гітлеризм», – розповідає Радіо Свобода співробітник Інституту національної пам’яті, історик Олександр Зінченко.

Олександр Зінченко
Олександр Зінченко

За сценарієм, парад мали відкривати Британія (як країна, яка найдовше опиралась німецькій агресії) та Польща (як перша, хто зазнав агресії), а закривати – Німеччина з «Одою до радості», що мало б символізувати, що сторінка історії перегорнута, а Європа об’єдналась навколо спільних цінностей.

Народ-визволитель чи перемога союзників?

Чи потрібно акцентувати увагу на винятковій ролі українців у подоланні нацизму? Адже гасло «народ-визволитель», експлуатоване спершу Радянським Союзом, а тепер Росією, не меншою мірою стосується українців…

Дуже складно порівнювати масштаби трагедії. Не час мірятися жертвами. Час згадати всіх і всіх належно вшанувати
Олександр Зінченко

Олександр Зінченко каже: з одного боку, перемога над гітлеризмом усе-таки була б неможливою без допомоги – і військової, і продовольчої – союзників. З іншого боку, сумарні втрати учасників антигітлерівської коаліції (якщо відмінусувати Росію) менші, ніж українські жертви – який варіант їхнього обчислення ми б не взяли. Хоча найбільше у Другій світовій загинуло… китайців. «Але як можна порівнювати 20 мільйонів китайців і 6 мільйонів євреїв, коли загинула половина народу? Дуже складно порівнювати масштаби трагедії. Не час мірятися жертвами. Час згадати всіх і всіх належно вшанувати», – вважає Зінченко.

Приватизовувати перемогу над нацизмом Росія системно почала від 2010 року: саме тоді Володимир Путін заявив, що Росія могла б перемогти у Другій світовій війні і без України.​

У розмові ж з росіянами варто наголошувати на тому, хто був найбільшим колаборантом – а це був товариш Сталін
Олексій Гарань

​На думку директора «Школи політичної аналітики» Києво-Могилянської академії Олексія Гараня, доводити роль України у перемозі над нацизмом нікому в світі й не потрібно: вона була визнана ще в 1945 році, Україна є засновницею ООН, і опонентів цього, крім самого Путіна, немає.

Олексій Гарань
Олексій Гарань

«У розмові ж з росіянами варто наголошувати на тому, хто був найбільшим колаборантом – а це був товариш Сталін. Пакт Молотова-Ріббентроппа, який призвів до початку Другої світової війни»

Черга за дипломатією

Світу неприпустимо стояти на одній трибуні зі світовими диктаторами, як то лідер КНДР
Остап Семерак

Чи готова українська влада форсувати тему? Перший заступник голови комітету Верховної Ради з євроінтеграції Остап Семерак каже, що, за його інформацією, ідея запрошення світових лідерів до Києва на 9 травня обговорюється між президентом та прем’єр-мініcтром.

Остап Семерак
Остап Семерак

«Світу неприпустимо стояти на одній площі, на одній трибуні зі світовими диктаторами, як то лідер КНДР. Хотілося б, щоб лідери приїхали на територію Східної Європи – це може бути не тільки Київ, а й інші місця, де були розташовані табори – і вшанували пам'ять цих людей, а також згадали про загрозу, яку несуть тоталітарні режими», – говорить Семерак.

Знаючи обережність, зокрема Обами, чи захоче він кидати такий демонстративний психологічний виклик Путіну?
Олексій Гарань

«Ідея дуже цікава і навіть несподівана – а несподівана тому, що її висловили американські посли, які в часи, коли обіймали цю посаду, займали дуже обережну позицію», – говорить Олексій Гарань. Але він бачить проблему навіть не у просування ідеї дипломатичними каналами, а у тому, чи підуть західні лідери на такий крок. «Знаючи обережність, зокрема Обами, чи захоче він кидати такий демонстративний психологічний виклик Путіну?» – зауважує експерт і додає, що успіх ідеї залежить від лоббі в цих країнах, адже досі навіть зустрічі з Порошенком Захід завжди намагався синхронізувати з зустрічами з Путіним.

Відзначення Дня Перемоги у Києві стало б також потужним сигналом російському народу про те, що його лідер перебуває у міжнародній ізоляції, пишуть у своїй статті Пайфер, Тейлор і Гербст. «Нехай кремлівські пропагандисти спробують приховати те, як західні лідери в Києві з повагою вшановують героїчну боротьбу радянських людей, зокрема росіян».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG